Foto: AFP/Scanpix

Pase, kas tika atrasta pie viena no uzbrucējiem, kuri uzspridzinājās pie Francijas nacionālā stadiona "Stade de France", varētu būt piederējusi Sīrijas prezidenta Bašara al Asada režīma karavīram, kurš gājis bojā pirms vairākiem mēnešiem, paziņoja izmeklēšanai pietuvināta persona, kas vēlējās palikt anonīma.

Pase izsniegta 1990. gada 10. septembrī Sīrijas pilsētā Idlibā dzimušajam Ahmadam al Mohammadam.

Francijas izmeklētāji ir paziņojuši, ka visas norādes liecina uz to, ka viņš bija Asada režīmam lojāls karavīrs.

Avots, kurš vēlējās palikt anonīms, aģentūrai AFP atklāja, ka pase ir paņemta no tās īpašnieka vai arī ir viltota, pamatojoties uz īstu identitāti.

Pase 3. oktobrī ir reģistrēta Grieķijas Leras salā, bet dažas dienas pēc tam tā fiksēta Serbijā un Horvātijā.

Gan Grieķija, gan Horvātija atrodas uz tā dēvētā Balkānu migrantu ceļa, ko šogad vairāk nekā 800 tūkstoši cilvēku ir izmantojuši, lai aizbēgtu no kara un nabadzības.

Pase tika atrasta pie "Stade de France" Parīzes ziemeļos piektdien līdzās viena no trim pašnāvniekiem, kas uzspridzinājās pie stadiona.

Vairākas galēji labējās politiskās grupas visā Eiropā ir izmantojušas šo atrasto pasi kā argumentu pret migrantu uzņemšanu kontinentā.

Francijas pret imigrāciju noskaņotās partijas "Nacionālā fronte" līdere Marina Lepēna aicināja "nekavējoties apturēt" jaunu migrantu ierašanos, bet Vācijas ksenofobiski noskaņotā kustība PEGIDA savā jaunākajā pret islāmu vērstajā mītiņā pulcēja vairākus tūkstošus cilvēku.

Tomēr Vācijas valdība ir paziņojusi, ka džihādistu grupējums "Daesh" ("Islāma valsts"), iespējams, apzināti rada saspīlējumu, izmantojot pasi, lai "politizētu un radikalizētu bēgļu jautājumu".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!