Ceturtdien vakarā Lietuvas policija vērienīgā operācijā vairākas stundas intensīvi meklēja vīrieti, kurš, būdams saslēgts rokudzelžos, bija pamanījies aizbēgt no likumsargiem ar viņu pašu ieroci. Piektdien policija atklājusi notikušā detaļas, vēsta portāls "Delfi.lt".

Aizturētais 1991. gadā dzimušais Igors Molotkovs, kurš jau iepriekš bijis sodīts par dažādiem sīkiem pārkāpumiem, ceturtdien tika transportēts uz medicīnas iestādi. Pa ceļam likumsargi iebraukuši policijas iecirknī, preses konferencē piektdien pastāstīja Lietuvas policijas priekšnieks Lins Pernavs.

Foto: Kadrs no video

Pēc tam, kad policisti izkāpuši no automašīnas, aizturētais sagrābis transportlīdzeklī atstātu saīsināto Kalašņikova sistēmas triecienšauteni AKS-74U.

Piedraudot likumsargiem ar šaujamo, vīrietis pārkāpis pāri žogam un pametis iecirkņa teritoriju.

Bēg ar sabiedrisko transportu

Bēgļa noķeršanai policijai bija nepieciešamas piecas stundas un tikai iesaistīti gandrīz 3000 policistu, kā arī specvienība "Aras". "Es domāju, ka mums pietiekami ātri izdevās atrast šo personu," preses konferencē norādīja Pernavs.

Cauri visai pilsētai bruņotais bēglis pārvietojies ar sabiedrisko transportu, cilvēkiem viņš nav draudējis. Policija norāda, ka ziņas no iedzīvotājiem par aizdomīgas personas pārvietošanos transportā nav saņemtas, tāpēc šī informācija vēl tiek pārbaudīta.

Molotkovs nonācis Naujininku mikrorajonā, kur paslēpies kādā mājā Pelesosa ielā. Te viņš arī atrasts un aizturēts koplietošanas dušas telpā.

"Mēs veicām pārrunas ar šo cilvēku un pierunājām viņu padoties," "Delfi.lt" citē policijas šefu.

Aizturēšanas brīdī bēglis nebija bruņots un bija bez rokudzelžiem, skaidro Pernavs. Ierocis un rokudzelži atrasti kādā pagalmā netālu no autoostas. Ieroča pamešanas vietu policistiem norādījis pats aizturētais. Izmeklētāji cenšas noskaidrot, kā Molotkovam izdevās atbrīvoties no roku važām.

Aizturētais tiek nopratināts, bet līdz šim nav spējis paskaidrot savas rīcības motīvus, skaidro Pernavs.

Pašreizējā informācija liecina, ka Molotkovs darbojies vienatnē. Aizdomās turētajam ir psihiskas dabas traucējumi un viņš ir narkomāns, uzsver policija.

Saīsinātie "kalašņikovi" izsniegti pēc Parīzes teroraktiem

AKS-74U triecienšautenes Lietuvas policistiem izsniegtas pēc asiņainajiem 13. novembra notikumiem Francijā, kad islāmistu teroristi Parīzē nogalināja vismaz 129 un ievainoja vairāk nekā 350 cilvēkus.

Sestdien no šāda ieroča policists ievainojis kādu bezpajumtnieku, atzīmē "Delfi.lt".

Ceturtdienas incidents nav pamats, lai visiem policistiem atņemtu pēc Parīzes uzbrukumiem izsniegtās triecienšautenes, uzskata Pernavs. Tāpat viņš norāda, ka vainīgo meklēšana pašlaik nav prioritāte.

Vai notikušajā vainojamiem policisti paliks dienestā, vēl neesot zināms. Pašlaik notiekot izmeklēšana un kļūdu analīze. "Kurš nestrādā, tas arī nekļūdās," norādīja policijas šefs, skaidrojot, ka nesteidz nosodīt policistus.

AKS-74U

AKS-74U ir Kalašņikova sistēmas triecienšautenes saīsinātā versija ar nolokāmu metāla laidi. Šo ieroci kompakto izmēru dēļ Padomju Savienībā izmantoja desantnieki,kaujas mašīnu ekipāžas, kā arī milicija un citas Iekšlietu ministrijas pakļautībā esošas struktūras.

Pēc PSRS sabrukuma šos ieročus mantoja policijas spēki.

AKS-74U nelielie izmēri sniedz tai mašīnpistoles priekšrocības – padara to ērti pārvadājamu transportlīdzekļos, kā arī piemērotu slēptai pārnēsāšanai. Toties triecienšautenes munīcijas izmantošana saglabā augstu šāviņa enerģiju.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!