Foto: AFP/Scanpix

NATO atcēlusi Serbijai pirms 16 gadiem noteiktos lidojumu ierobežojumus līdzās robežai ar Kosovu, šādi atspoguļojot Belgradas attiecību uzlabošanos ar Rietumiem, piektdien paziņoja NATO ģenerālsekretārs Jenss Stoltenbergs.

"Sākot ar šodienu, KFOR (NATO misija Kosovā) pilnībā atslābinās gaisa drošības zonu. Tas nozīmē, ka ierobežojumi, kas ir bijuši spēkā kopš 1999. gada, tagad ir atcelti," pēc tikšanās ar Serbijas premjerministru Aleksandru Vučiču sacīja Stoltenbergs.

"Tā ir ļoti konkrēta izpausme tam, ka NATO un Serbijas attiecības ir uzlabojušās," viņš norādīja.

NATO kara aviācija 1999. gadā bombardēja Serbiju, šādi cenšoties apturēt Slobodana Miloševiča represijas pret Kosovas albāņu minoritāti. Serbijas bruņoto spēku izvešana no Kosovas bruģēja ceļu tam, ka province 2008. gadā oficiāli pasludināja neatkarību.

Serbija kopš tā laika saglabājusi militāro neitralitāti, ir sadarbojusies ar NATO, vienlaikus uzturot tradicionāli ciešas saites ar sabiedroto Krieviju. NATO un Krievijai izraisoties domstarpībām Ukrainas dēļ, Belgradai bijis sarežģīti ieturēt šo kursu.

"Es labi apzinos Serbijas sensitivitāti pret NATO," atzina Stoltenbergs. "Mūsu gaisa spēku kampaņa nebija vērsta pret Serbijas tautu. Tā tika īstenota, lai apturētu Miloševiča valdības nepieņemamo rīcību."

NATO turpinās miera uzturēšanas misiju Kosovā, sacīja alianses ģenerālsekretārs.

Kaut arī Serbija atsakās atzīt Kosovas neatkarību, Belgrada piekritusi normalizēt attiecības ar Prištinu Eiropas Savienības pārraudzīta procesa gaitā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!