Foto: AP/Scanpix

Lielbritānijas opozīcijā sākusies šķelšanās jautājumā par valsts iespējamo iesaistīšanos uzlidojumos džihādistu grupējumam "Daesh" ("Islāma valsts") Sīrijā.

Lielbritānijas premjerministrs Deivids Kamerons izlēmis ceturtdien šo jautājumu ierosināt parlamentā, aicinot deputātus balsot par uzlidojumu sākšanu, un leiboristu līderis Džeremijs Korbins tiek pakļauts arvien lielākam spiedienam atļaut savas partijas likumdevējiem brīvu balsojumu.

Leiboristu parlamenta locekle Marija Īgla pirmdien intervijā BBC Radio 4 programmai "Today" sacīja, ka premjers var cerēt uz zināmu atbalstu leiboristu rindās.

Korbins paziņojis, ka aicinās leiboristu parlamenta locekļus balsot "kā partijai", bet Īgla norādīja, ka lēmums par to, vai leiboristu likumdevējiem tiks atļauts brīvais balsojums, netiks pieņemts agrāk, kamēr premjers nebūs prezentējis savu ierosinājumu.

Viņa arī neizslēdza iespēju, ka pats Korbins varētu atbalstīt uzlidojumu sākšanu Sīrijā, lai gan līdz šim skaļi iestājies pret militārām intervencēm.

2013.gadā parlaments nobalsoja pret Kamerona ierosinājumu sākt uzlidojumus pret Sīrijas prezidenta Bašara al Asada spēkiem.

Šoreiz rezultāts varētu būt citāds, jo izskatās, ka aptuveni līdz 60 leiboristu likumdevēju ir gatavi nepakļauties Korbinam un atbalstīt uzlidojumu sākšanu "Daesh" pozīcijām Sīrijā.

Pēc Parīzes teroraktiem Kamerona argumenti ir ieguvuši citu svaru, un arī ANO Drošības padome piektdien pieņēma rezolūciju, kas ļauj valstīm "īstenot visus nepieciešamos pasākumus", lai sakautu "Daesh".

Leiboristu likumdevējs Hilarijs Benns noraidīja argumentus, ka uzlidojumu sākšana Sīrijā tikai pasliktinās situāciju, uzsverot, ka tā jau ir gana slikta kā sīriešiem, tā britiem. "Doma, ka mēs varam šeit stāvēt un tas mūs neskars, nav ticama," viņš piebilda.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!