Foto: AP/Scanpix
Krievijas Federālais veterinārās un fitosanitārās uzraudzības dienests ("Rosseļhoznadzor") paziņojis, ka no 14. decembra aizliedz cauri Lietuvai ievest valstī zivju produkciju no trešajām valstīm.

Konkrētāk, Krievijā nebūs atļauts ievest trešo valstu zivju produkciju, kas izkrauta un kādu laiku uzglabāta noliktavās Lietuvā, norādīts dienesta paziņojumā. Aizliegums neattieksies uz produkciju, kas no ražotājvalsts tranzītā vesta cauri Lietuvai, neatverot konteinerus, norāda "Rosseļhoznadzor".

Vienlaikus Krievijā jau no 7. decembra "noteikti pagaidu ierobežojumi" četru Lietuvas zivju pārstrādes uzņēmumu produkcijas ievešanai. Šie uzņēmumi ir "Vičiūnai ir partneriai", "Plunges kooperatine prekyba", "Norvelita" un "Baltijos delikatesai", ziņu aģentūrai "Interfax" pastāstījis "Rosseļhoznadzor" pārstāvis.

Kā skaidrots "Rosseļhoznadzor" paziņojumā, dienests konstatējis, ka Lietuvā pastāvošā trešo valstu tranzītkravu uzraudzības sistēma ir necaurskatāma un negarantē, ka produkcija, kas tiek vesta uz Muitas savienības valstīm, sākotnēji tiešām tām adresēta un atbilst attiecīgajām prasībām. "Rosseļhoznadzor" inspektori esot fiksējuši gadījumus, kad Lietuvas veterinārijas dienests sertificējis ievešanai Muitas savienības valstīs neskaidras izcelsmes produkciju vai produkciju, kas paredzēta Eiropas Savienības tirgum.

"Rosseļhoznadzor" apgalvo, ka vērsies pie Lietuvas veterinārijas dienesta, lūdzot apliecināt dažu tā izdoto sertifikātu autentiskumu, bet atbildi neesot saņēmis.

Lietuvas Valsts pārtikas un veterinārijas dienesta direktors Jons Miļus atzinis, ka šāds "Rosseļhoznadzor" lēmums viņu pārsteidz.

Kā viņš pastāstīja, Krievijas eksperti pirms diviem mēnešiem veikuši Lietuvas zivju saldētavu auditu, nekādus pārmetumus nav izteikuši un ar sistēmu bijuši apmierināti. Turklāt zivis uz Krieviju caur Lietuvu tikpat kā netiek vestas, viņš piebildis.

"Vedam uz 70 valstīm, un visas ar mūsu sistēmu ir apmierinātas. Paši piedāvājām Krievijai izmantot mūsu izveidoto izsekojamības sistēmu. Baltkrievija to izmanto un ir apmierināta," sacījis Miļus.

Pēc viņa teiktā, šogad uz Krieviju cauri Lietuvai vests pavisam neliels daudzums zivju produkcijas - aptuveni 200 tonnas, taču vairāk jāuztraucas par tranzītu cauri Krievijai uz Kazahstānu.

"Domāju, ka Baltkrievija noteikti arī turpmāk ielaidīs, jo viņiem pašiem jūras nav un mūsu infrastruktūra Klaipēdā viņiem vienmēr derējusi. Jautājums par Kazahstānu - kā būs ar tranzītu," sacījis Valsts pārtikas un veterinārijas dienesta vadītājs.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!