Novembrī pie Sīrijas robežas notriektā Krievijas bumbvedēja Su-24 melnā kaste ir bojāta un dati varētu būt zuduši, atsaucoties uz Krievijas izmeklētāju paziņojumu, vēsta raidsabiedrībā BBC.

Notriektā bumbvedēja lidojuma datu reģistrators piektdien Maskavā atvērts žurnālistu, diplomātu, kā arī Ķīnas un Lielbritānijas ekspertu klātbūtnē. Pasākums translēts arī televīzijā, ziņo "RIA Novosti".

Provizoriskie ierakstītāja apskates rezultāti liecina, ka atmiņas karte ir daļēji bojāta. Dati uz tās varētu būt zuduši, BBC atsaucas uz izmeklēšanas vadītāja Nikolaja Primakova teikto.

Pirmie pilnīgākie datu analīzes rezultāti varētu būt zināmi 21. decembrī, norāda "RIA Novosti".

"Melnās kastes" dati, iespējams, sniegtu atbildes Turcijas un Krievijas strīdā par to, kur lidaparāts atradies.

Krievijas bumbvedēju 24. novembrī Sīrijas pierobežā notrieca Turcijas iznīcinātājs.

Turcija apgalvoja, ka Su-24, kurš Sīrijā bombardēja prezidenta Bašara al Asada spēku bruņoto pretinieku pozīcijas, ielidojis Turcijas teritorijā un nav reaģējis uz brīdinājumiem. Savukārt Maskava uzstāj, ka tās lidmašīna atradusies tikai un vienīgi virs Sīrijas.

Turcijas un Krievijas attiecības pēc incidenta strauji pasliktinājās. Krievija izvietoja Sīrijā modernās pretgaisa aizsardzības iekārtas S-400 un ieviesa pret Turciju ekonomiskās sankcijas.

Abi Su-24 apkalpes locekļi pēc notriekšanas katapultējās, taču pilots gāja bojā. Domājams, viņu nogalināja kaujinieki. Otru lidotāju izdevās izglābt, taču glābšanas operācijas laikā gāja bojā Krievijas jūras kājnieks un tika iznīcināts helikopters.

Ziņots, ka Krievija kopš 30. septembra veic gaisa uzlidojumus pret Sīrijas nemierniekiem, palīdzot prezidenta Bašara al Asada spēkiem. Savukārt Turcija šajā konfliktā atbalsta bruņotos nemierniekus, kuri vēlas prezidenta Asada gāšanu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!