Foto: Publicitātes foto

Džihādistu grupējums "Daesh" ("Islāma valsts") var būt nozadzis desmitiem tūkstošu neaizpildītu pasu, kuras tas var izmantot, lai iefiltrētu savus kaujiniekus Eiropā kā bēgļus, svētdien ziņoja Vācijas laikraksts "Welt am Sonntag".

Laikraksts atsaucās uz Rietumvalstu izlūkdienestu ziņu avotu teikto, ka grupējums var būt ieguvis zagtos ceļošanas dokumentus tā kontrolētos Irākas, Lībijas un Sīrijas rajonos.

Šīs pases "Daesh" var izsniegt potenciāliem teroristiem, lai viņi iekļūtu Eiropas Savienībā (ES) kā patvēruma meklētāji, ziņoja laikraksts.

"Welt am Sonntag" arī vēstīja, ka "Daesh" jau ir sākusi viltotu pasu pārdošanu melnajā tirgū, kur to cena var sasniegt līdz 1500 eiro gabalā.

Eiropas varas iestādes ir vairākkārt brīdinājušas par potenciāliem draudiem, ko var radīt migranti ar viltotiem personas dokumentiem.

Divi no 13.novembra Parīzes teroraktu rīkotājiem bija izmantojuši divas viltotas Sīrijas pases, lai iekļūtu Eiropā.

"Lielais cilvēku pieplūdums, kas nepārbaudīti ceļo uz Eiropu, rada drošības risku," laikrakstam paziņoja ES robežapsardzes aģentūras "Frontex" vadītājs Fabriss Ležerī.

Viņš sacīja, ka pasu izdošana tādās kara piemeklētās valstīs ar haotiskiem apstākļiem kā Sīrija nozīmē, ka neviens nevar garantēt to, "ka dokumentus, kuri izskatās īsti, tiešām ir izsniegusi oficiāla iestāde".

"Ņemot vērā lielo ierodošos migrantu skaitu, nevar izslēgt to, ka starp viņiem ir, piemēram, noziedznieki, kara noziedznieki, kaujinieku grupējumu vai teroristu organizāciju locekļi, vai indivīdi ar ekstrēmiem uzskatiem," paziņoja Vācijas Iekšlietu ministrijas preses sekretārs.

"Vienlaikus nevar izslēgt to, ka šie cilvēki nēsā līdz viltotus dokumentus," viņš piebilda.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!