Francija strādā pie attiecību stiprināšanas ar Maskavu, neskatoties uz Rietumu sankcijām, kas ieviestas, reaģējot uz Krievijas iebrukumu Ukrainā, pirmdien paziņojis Francijas ekonomikas ministrs Emanuels Makrons.

"Mūsu ministru vizītes nekoncentrējas uz diplomātiju, bet parāda spēcīgo vēlmi saglabāt un pat stiprināt mūsu diplomātiskās attiecības, vienlaikus respektējot sankcijas pašreizējā politiskajā un diplomātiskajā ietvarā," pēc sarunām ar savu Krievijas kolēģi paziņoja Makrons. "Mūsu ekonomikām ir ļoti svarīgi pastiprināt mūsu attiecības un pragmatiski virzīties uz priekšu," viņš piebilda.

Ierodoties divu dienu vizītē Krievijā, Makrons svētdien sacīja, ka Parīze cer uz Krievijai noteikto sankciju atcelšanu jau šovasar, un paziņoja, ka sagaida Minskas vienošanās izpildīšanu līdz 2016.gada jūlijam. "Mēs ceram, ka visas puses ievēros savas Minskas vienošanās saistības, kas ļaus atcelt sankcijas," norādīja Makrons.

Eiropas Savienība (ES) decembra beigās pagarināja sankcijas līdz 31.jūlijam, jo Minskas vienošanās izpilde ir aizkavējusies.

Makrons arī ļāva noprast, ka Parīze centīsies iegūt garantijas no ASV, lai Francijas bankas spētu līdzfinansēt Jamalas gāzes projektu Krievijā. Šis 25 miljardus eiro vērtais projekts tiek uzskatīts par vienu no galvenajiem pārbaudījumiem ASV sankcijām, arī tāpēc, ka ES sankcijas neattiecas un enerģētiku. Projektā piedalās Francijas uzņēmums "Total", bet līdzdalību apdraud ASV sankcijas, galvenokārt pret Krievijas uzņēmumu "Novatek", kam ir 50% dalība šajā projektā.

Makrons uzsvēra, ka problēma ir nevis Francijas vai ES sankcijas, bet ASV piemērotās sankcijas Krievijai. "Iesaistītā Francijas grupa protams vēlētos garantijas, lai pārliecinātos, ka netiek pakļauta ASV varasiestāžu soda pasākumiem," viņš norādīja.

Krievijas prezidents Vladimirs Putins nesen paziņoja, ka projekta finansēšanai jau savākti 15 miljardi dolāru.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!