Foto: AFP/Scanpix

Vismaz 500 sīriešu nemiernieki trešdien no Turcijas ieradās Sīrijā un devās uz pierobežas pilsētu Aazāzu Alepo provincē, kur opozīcijas spēki ir cietuši neveiksmes cīņā pret kurdu bruņotajiem spēkiem, ceturtdien paziņoja Londonā bāzētā nevalstiskā organizācija "Sīrijas Cilvēktiesību observatorija".

"Vismaz 500 nemiernieku ir šķērsojuši Babalsalamas robežpāreju ceļā uz Aazāzas pilsētu, no kuras viņi grib palīdzēt nemierniekiem, ņemot vērā kurdu spēku gūtos panākumus provinces ziemeļos," sacīja "Sīrijas Cilvēktiesību observatorijas" vadītājs Rami Abdelrahmans.

Starp šiem nemierniekiem, kas visi ir bruņoti, ir arī islāmistu kaujinieki, piebilda Abdelrahmans.

Šī ir otrā reize pēdējo dienu laikā, kad liela nemiernieku grupa ir pārgājusi Turcijas-Sīrijas robežu. 14. februārī Atmes robežpāreju šķērsoja gandrīz 350 nemiernieku, kas bija bruņoti ar smagajiem un vieglajiem ieročiem.

Opozīcijas spēki Alepo provinces ziemeļos ir tikuši atsviesti atpakaļ, kopš Sīrijas valdības karaspēks sāka ofensīvu bijušajā nemiernieku bastionā, un šī ofensīva tiek atbalstīta ar Krievijas gaisa triecieniem.

Izmantojot opozīcijas nemiernieku neveiksmes, Sīrijas kurdu spēki ir pavirzījušies uz priekšu šajā rajonā un ieņēmuši Talrifaatas pilsētu, mēģinot tur izveidot autonomu kurdu teritoriju.

Nemiernieki šajā rajonā tagad kontrolē tikai Aazāzas pilsētu, kā arī uz dienvidiem esošo Mareas pilsētu, kuru gandrīz pilnībā ir aplenkuši kurdu spēki no rietumu puses un džihādistu grupējuma "Deash" ("Islāma valsts") kaujinieki no austrumu puses.

Turcija, kas atbalsta opozīcijā Sīrijas prezidentam Bašaram al Asadam esošos nemiernieku grupējumus, ir satraukta par kurdu panākumiem tās robežas tuvumā. Turcija bombardē kurdu kaujinieku pozīcijas Alepo provincē un līdz šim nav ņēmusi vērā starptautiskās sabiedrības aicinājumus pārtraukt šos uzbrukumus.

Aazāzas liktenis Turcijai ir sevišķi svarīgs, un Turcijas premjerministrs Ahmets Davutolu licis skaidri saprast, ka Ankara neļaus kurdu kaujiniekiem to iekarot.

Turcija uzskata Sīrijas kurdu Demokrātiskās savienības partiju (PYD) un tās militāro spārnu Tautas aizsardzības vienības (YPG) par Turcijā aizliegtā kurdu separātistu grupējuma "Kurdistānas Strādnieku partija" (PKK) atzariem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!