Foto: AFP/Scanpix

Viens no džihādistu grupējuma “Islāma valsts” komandieriem čečenu izcelsmes gruzīns Tarhans Batirašvili, kurš pazīstams kā Umars al Šišani (Omars Čečens), ir miris no ievainojumiem, kurus bija guvis ASV vadītās koalīcijas gaisa triecienā Sīrijas ziemeļaustrumos, pirmdien apstiprināja ASV Aizsardzības ministrija.

Gaisa trieciens pret džihādistu autotransporta kolonnu, kurā atradās 30 gadus vecais Šišani, bija veikts 4.martā pie Sīrijas Šadadi pilsētas.

“Mēs uzskatām, ka viņš pēc tam nomira no ievainojumiem,” paziņoja Pentagona preses sekretārs, ASV karaflotes kapteinis Džefs Deiviss.

Londonā bāzētā nevalstiskā organizācija “Sīrijas Cilvēktiesību observatorija” svētdien bija paziņojusi, ka Šišani ir nopietni ievainots un vairākas dienas atrodas klīniskās nāves stāvoklī.

Šišani bija viens no ASV visvairāk meklētajiem “Islāma valsts” līderiem, un Vašingtona bija izsludinājusi piecu miljonu ASV dolāru atlīdzību par viņa sagūstīšanu vai nogalināšanu.

Viņš ieņēma vairākus svarīgus amatus “Islāma valsts” vadībā, tostarp tā sauktā “kara ministra” amatu.

ASV laikraksts "Wall Street Journal" (WSJ) 2013.gada novembrī ziņoja, ka Batirašvili jeb Šišani kļuvis par ļoti ievērojamu un bīstamu nemiernieku komandieri Sīrijas ziemeļos, vadot grupējuma "Islāma valsts Irākā un Levantē" apakšvienību.

Batirašvili piedzima etnisko čečenu ģimenē Gruzijas Pankisi aizā, kur mēdza patverties čečenu kaujinieki, kas karoja pret Krieviju. Gruzijas armijas pārstāvji 2013.gadā laikrakstam WSJ apstiprināja, ka viņš bijis tās karavīrs, tostarp 2008.gada Krievijas-Gruzijas kara laikā.

2010.gadā Batirašvili viņam konstatētas tuberkulozes dēļ atzina par nederīgu dienestam armijā, un viņš nevarēja atrast darbu arī policijā. Tā paša gada septembrī viņam piesprieda trīs gadu cietumsodu par nelikumīgu ieroču glabāšanu. 2012.gada sākumā viņš tika atbrīvots un nekavējoties atstāja Gruziju.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!