Foto: AP/Scanpix

ANO augtais komisārs cilvēktiesību lietās Zeids Raads al Huseins ceturtdien pauda bažas par Eiropas Savienības (ES) un Turcijas noslēgto vienošanos nelegālās imigrācijas apkarošanai, norādot, ka tai var būt globālas atskaņas.

Viņš uzsvēra, ka vienošanās centrā ir pretruna, un pauda bažas par "bēgļu un migrantu patvaļīgu aizturēšanu".

"Pasludinātais mērķis sūtīt atpakaļ visus Grieķijas salās nokļuvušos bēgļus un imigrantus ir pretrunā apgalvojumiem par individuālo novērtējumu," sacīja komisārs.

"Lai garantijas varētu tikt uzskatītas par īstām, tad individuālajam novērtējumam ir jāpieļauj iespēja, ka attiecīgie cilvēki netiks sūtīti atpakaļ," norādīja Zeids, piebilstot, ka "pretējā gadījumā tā joprojām tiks uzskatīta par kolektīvu izraidīšanu".

Viņš arī apšaubīja ES un Ankaras vienošanās pausto, ka Turcija ir uzskatāma par "drošu valsti".

Komisārs arī atkārtāja ANO Bēgļu lietu aģentūras un citu organizāciju pausto kritiku, ka uzņemšanas centri Grieķijā ir kļuvuši par "aizturēšanas" centriem.

"Visu jauno atbraucēju aizturēšana Grieķijas salās, tajā skaitā bērnu un citu neaizsargāto cilvēku, (..) varētu būt pretrunā virknei starptautisko un ES cilvēktiesību un standartu," paziņoja Zeids.

Komisārs uzsvēra, ka imigrācijas krīze ir "vadāma, ja ES rīkojas, balstoties uz tās" tiesībām un principiem.

Viņš brīdināja, ka gadījumā, ja ES sāks apiet starptautiskās tiesības, tam var būt netiešas sekas citās vietās pasaulē.

Kā ziņots, svētdien formāli stājusies spēkā ES un Turcijas starpā noslēgtā vienošanās par nelegālās imigrācijas plūsmas apturēšanu pār Egejas jūru. Saskaņā ar to Grieķijai jānosūta atpakaļ uz Turciju visi imigranti, kas, sākot ar 20. martu, ierodas tās salās, šķērsojot šo jūru.

Vienošanās arī paredz, ka ES uzņems vienu Sīrijas bēgli no Turcijas teritorijas apmaiņā pret katru sīrieti, ko Turcija uzņems atpakaļ no Grieķijas. Šādā veidā ES uzņems ne vairāk kā 72 000 imigrantu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!