Foto: AFP/Scanpix

Turcija kopš janvāra vidus ir piespiedu kārtā nosūtījusi simtiem sīriešu bēgļu atpakaļ uz kara piemeklēto Sīriju, appgalvo cilvēktiesību aizstāvju organizācija "Amnesty International" (AI).

AI pauda uzskatu, ka šāda prakse apliecina to, ka Eiropas Savienības (ES) un Turcijas vienošanās ar mērķi mazināt nelegālo migrāciju uz ES ir ar “fatāliem trūkumiem”. Šī vienošanās stāsies spēkā 4. aprīlī.

Organizācija paziņoja, ka tās veikta izpēte uz Turcijas-Sīrijas robežas vedina uzskatīt, ka no Turcijas katru dienu tiek izraidīti apmēram 100 sīriešu, kas bieži nav reģistrēti Turcijā.

AI ir satraukta par to, ka ES un Turcijas vienošanās apdraud patvēruma meklētāju tiesības. Organizācija arī apšauba to, ka Turcija ir droša valsts šiem patvēruma meklētājiem.

ES un Turcijas vienošanās paredz, ka Grieķijas salās ieradušies sīrieši tiks sūtīti atpakaļ uz Turciju, bet apmaiņā pret katru no viņiem ES uzņems vienu sīriešu bēgli no nometnēm Turcijā.

"ES ir tālu no tā, lai izdarītu spiedienu uz Turciju tās piedāvātās aizsardzības sīriešu bēgļiem uzlabošanai, un faktiski stimulē darīt pretējo,” paziņoja AI Eiropas un Vidusāzijas direktors Džons Dalhuizens.

"Mēs, kas esam kļuvuši par lieciniekiem Eiropas Cietokšņa radīšanai, tagad redzam, ka, to atdarinot, tiek būvēts Turcijas Cietoksnis,” sacīja Dalhuizens.

Sīrijas bruņotā konflikta agrīnās stadijās sīrieši ar pasēm varēja šķērsot Turcijas robežu paredzētajās vietās un pat nelegāli ieceļojušie varēja reģistrēties Turcijas varas iestādēs. Tagad Turcija ļauj ierasties tikai tiem sīriešiem, kam ir nepieciešama neatliekama medicīniskā aprūpe, un Sīrijā līdz 20 kilometru attālumā no Turcijas robežas ir koncentrējušies 200 tūkstoši sīriešu.

AI apgalvoja, ka pastiprinātas robežkontroles un jaunu vīzu prasību dēļ sīrieši ir spiesti vērsties pie cilvēku kontrabandistiem, lai iekļūtu Turcijā.

Organizācija arī paziņoja, ka Turcija ir ierobežojusi sīriešu bēgļu reģistrēšanu savās dienvidu provincēs, padarot viņiem nepieejamus pamatpakalpojumus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!