Foto: Reuters/Scanpix

Norvēģijas karaļnams valstij gadā izmaksā 459 miljonus kronu (48,5 miljonus eiro), kas ir divreiz vairāk, nekā uzskatīts līdz šim, atklājis laikraksts "Dagbladet".

Ikgadējā budžetā karaļnamam atvēlēti 232 miljoni kronu, bet vēl 117 miljoni kronu piešķirti karaliskajai ģimenei citos veidos, un kopā ar aptuveni 110 miljoniem kronu, kas atvēlēti policijas eskortam, summa sasniedz vismaz 459 miljonus kronu, secinājis laikraksts.

Karaliskās ģimenes miesassargu algas tiek turētas noslēpumā, bet "Dagbladet" izdevies apkopot informāciju par izdevumiem un darbinieku algām no dažādiem avotiem, atklājot patiesos karaļnama izmaksu apmērus.

Laikraksts secinājis, ka karaļnama izmaksas pēdējos gados pieaugušas dramatiski - par aptuveni 37% sešu gadu laikā. Taču karaļnama algas kopš 2002. gada palielinājušās vairāk nekā divas reizes.

Līdztekus drošības pasākumiem papildu miljoni atvēlēti arī militāro adjutantu un citu palīgu algošanai, karaļnama īpašumu uzturēšanai un oficiālajiem ceļojumiem uz ārvalstīm. Šie izdevumi tiek iekļauti attiecīgo ministriju budžetos un neatspoguļojas summā, kas budžetā konkrēti atvēlēta karaļnama uzturēšanai, secinājis "Dagbladet".

Norvēģijas Finanšu ministrijas preses pārstāve paziņoja, ka nevar apstiprināt "Dagbladet" aprēķinus. No komentāriem atteicās arī karaļnama pārstāve.

Tikmēr vairāki Norvēģijas politiķi aicinājuši nacionālajā budžetā apvienot visas karaļnama izmaksas vienā ailē, lai sabiedrībai būtu skaidrs, cik tas izmaksā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!