Foto: AP/Scanpix

Izraēla un Turcija vienojušās ātri normalizēt savstarpējās attiecības, kas piedzīvoja krīzi 2010.gadā, kad Izraēlas uzbrukumā Gazas joslas palīdzības kuģim "Mavi Marmara" starptautiskajos ūdeņos gāja bojā desmit Turcijas aktīvisti, piektdien pēc sarunām Londonā paziņoja Turcijas Ārlietu ministrija.

"Komandas panāca progresu pretī vienošanās pabeigšanai (..) un vienojās, ka vienošanās tiks pabeigta nākamajā tikšanās reizē, kas tiks noorganizēta ļoti drīz," paziņoja ministrija. Tikmēr Izraēlas Ārlietu ministrija atteicās sniegt komentārus.

Ankara atklāja, ka sarunās, kas ceturtdien notika Londonā, piedalījās Turcijas ārlietu ministra vietnieks Feriduns Sinirliolu, Izraēlas premjerministra Benjamina Netanjahu padomnieks Jozefs Čehanovers un Izraēlas nacionālās drošības padomnieks Jākobs Nagels.

Abas puses tikās arī decembrī, kad slepenās sarunās apsprieda iespējamo tuvināšanos, bet pēc tam vēlreiz tikās februārī Ženēvā.

Turcija jau februārī paziņoja, ka abas valstis "ir tuvu vienošanās noslēgšanai", tomēr vēl palika neatrisināti vairāki jautājumi, tostarp kompensācijas uzbrukuma upuriem, kas bija galvenais šķērslis.

Analītiķi pieļauj, ka Turcijas vēlme izlīgt ar Izraēlu pastiprinājusies, pasliktinoties attiecībām ar Maskavu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!