Foto: Reuters/Scanpix

Vjetnama piektdien pieprasīja Ķīnai aizvākt naftas izpētes platformu no teritorijas Dienvidķīnas jūrā, kur abu valstu robeža joprojām nav demarķēta, un paziņoja, ka vienpusējā Ķīnas rīcība saasina saspīlējumu reģionā.

Naftas platforma 2014. gadā nonāca abu valstu attiecību saspīlējuma epicentrā pēc tam, kad Ķīna 2014. gadā to novietoja pie Paraselu salām, kuras Vjetnama uzskata par savai īpašajai ekonomiskajai zonai piederīgām. Incidents Vjetnamā izraisīja vardarbīgus nemierus, kuros gāja bojā vairāki cilvēki.

Vjetnamas Ārlietu ministrijas preses pārstāvis Le Hai Biņs sacīja, ka Ķīna ir novietojusi naftas platformu Tonkinas līcī, par kuru valstis turpina sarunas par jūras robežas demarkāciju.

"Vjetnama pilnībā tam iebilst un pieprasa Ķīnai atteikties no naftas ieguves plāniem un nekavējoties aizvilkt naftas platformu "Hai Duong 981" no šīs teritorijas un neiesaistīties tālākās vienpusējās darbības, kas turpinātu situācijas sarežģīšanu" Dienvidjūras reģionā, teiks ministrijas pārstāvja paziņojumā, kurā izmantots naftas platformas vjetnamiešu nosaukums.

Vjetnama Ķīnas vēstniecībai Hanojā ir iesniegusi protesta notu.

Tāpat Biņs norādīja, ka bākas darbība uz vienas no septiņām mākslīgajām salām, kuras Ķīna nesen izveidoja Dienvidķīnas jūrā, ir "nelikumīga un spēkā neesoša".

Savukārt Ķīnas Ārlietu ministrijas preses pārstāvis Huns Lejs sacīja, ka no naftas platforma tiek veikti standarta izpētes darbi ūdeņos, kas atrodas "neapstrīdamā Ķīnas jurisdikcijā".

"Mēs ceram, ka iesaistītās puses to var redzēt objektīvi un racionāli," viņš piebilda, kā arī uzsvēra, ka bākas darbība Subi rifā ir Ķīnas suverēns jautājums.

Bākas mērķis ir "labāk izpildīt Ķīnas starptautisko atbildību un saistības un sniegt plašāku infrastruktūru reģiona valstīm, kā arī saglabāt navigācijas brīvību un drošību Dienvidķīnas jūrā," Huns teica.

Ķīna naftas platformu svētdien pārvietoja dažas dienas pēc tam, kad Vjetnamā amatā stājās jaunai premjerministrs Ngujens Suans Fuks, kurš solījis aizsargāt Vjetnamas suverenitāti.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!