Foto: AP/Scanpix

Krimas tatāru tauta pašlaik atrodas ļoti grūtā situācijā, Viļņā notiekošajā konferencē par cilvēktiesību pārkāpumiem Krimā pirmdien paziņojis Krimas tatāru līderis, Ukrainas parlamenta deputāts un Ukrainas prezidenta pilnvarotais Krimas tatāru jautājumos Mustafa Džemiļevs.

"Krimas tatāru tauta pašlaik atrodas ļoti sarežģītā, grūtā situācijā. Tauta, kura daudzu gadu desmitu garumā cīnījās pret totalitāro režīmu, par demokrātiju, par atgriešanos savā vēsturiskajā dzimtenē, no kuras tika padzīta un pakļauta genocīdam (...), atkal nonākusi totalitāra, pa pusei fašistiska režīma kontrolē, un atkal daudziem mūsu tautiešiem jāpamet sava vēsturiskā dzimtene," viņš teica konferencē par cilvēktiesību pārkāpumiem Krimā, kas notiek Lietuvas parlamentā.

"Mēs ceram, ka tas neturpināsies ilgi, mēs ceram uz starptautiskās sabiedrības veselo saprātu - pasaulei ir jāsaprot, ka problēma nav tikai Krimas tatāros, nav tikai Ukrainā. Apdraudēta ir visa pasaule. Un, ja paļaujas šim agresoram, rīt upuris var kļūt jebkura valsts. Pasaules reakcijai bija jābūt stingrai, kad 2008. gadā sākās karš Gruzijā, kad tika okupēta būtiska Gruzijas daļa (...), bet diemžēl tā nebija," klāstīja Džemiļevs.

Tomēr viņš pauda prieku, ka šajā gadījumā starptautiskā sabiedrība "nebija tik iecietīga pret [Krievijas prezidenta Vladimira] Putina režīma noziegumiem, ka Apvienoto Nāciju Organizācijas Ģenerālā asambleja ar pārliecinošu balsu vairākumu nosodīja agresiju un pieprasīja tūlītēju okupēto teritoriju atbrīvošanu".

Lietuvas parlamentā pirmdien notiek Pasaules Krimas tatāru kongresa izpildkomitejas sanāksme un starptautiska konference "Masveidīgie cilvēktiesību pārkāpumi okupētajā Krimā". Pirms pasākuma Lietuvas parlamenta mājaslapa nebija pieejama ārzemēs hakeru uzbrukuma dēļ.

Krievija anektēja Ukrainas Krimas pussalu 2014.gada martā, izraisot plašu nosodījumu un Eiropas Savienības lēmumu par sankcijām pret Krieviju.

Krimas tatāri savulaik bija Krimas hanistes pamatiedzīvotāji, taču 18.gadsimtā Krimu anektēja Krievija un piespieda lielu daļu Krimas tatāru pārcelties uz Turciju. 1944. gada 18. maijā aptuveni 200 tūkstošus Krimas tatāru lopu vagonos izsūtīja uz Kazahstānu un Uzbekistānu, jo toreizējais padomju diktators Josifs Staļins visus Krimas tatārus pasludināja par tautas ienaidniekiem, apsūdzot viņus sadarbībā ar nacistiskās Vācijas okupācijas varu.

Krimas tatārus oficiāli reabilitēja 1967. gadā, taču viņiem atļāva atgriezties Krimā tikai 1989.gadā.

Apvienoto Nāciju Organizācija un ASV ir nosodījušas Krimas tatāru tiesību pārkāpumus kopš Krievijas 2014. gada martā veiktās Krimas aneksijas.

Krimas tatāri ir apmēram 12% no pussalas iedzīvotājiem..

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!