Foto: Reuters/Scanpix

Trīs bijušās Polijas pirmās lēdijas nosodījušas rosinātos grozījumus, kuru mērķis ir padarīt vēl stingrākus ierobežojumus abortu veikšanā.

"Ikviens aborts ir traģēdija, bet mums nevajadzētu palielināt sieviešu traģēdiju, spiežot viņām dzemdēt bērnus, kuri radušies izvarošanas rezultātā, vai spiežot viņām apdraudēt pašām savu dzīvību vai sava bērna veselību," atklātā vēstulē pauda Danuta Valensa, Jolanta Kvasņevska un Anna Komorovska.

Bijušo Polijas prezidentu Leha Valensas, Aleksandra Kvasņevska un Broņislava Komorovska sievas norādīja, ka ar bažām skatās uz ideju atteikties no 1993. gadā panāktā kompromisa abortu jautājumos.

Polijā jau ir spēkā vieni no stingrākajiem abortu likumiem Eiropā, kā rezultātā pieaudzis nelegālo abortu skaits.

Polijā aborts ir atļauts tikai gadījumos, kad grūtniecība apdraud sievietes veselību vai dzīvību, kad notikusi izvarošana vai arī augļa attīstībā konstatētas nopietnas problēmas. Šādos gadījumos aborts jāveic pirmo 25 grūtniecības nedēļu laikā.

Šobrīd Polijas parlamentā ir iesniegts likumprojekts, kas paredz, ka abortus varēs veikt tikai gadījumos, kad tiks apdraudēta sievietes dzīvība.

Likumprojektā arī no diviem līdz pieciem gadiem ir pagarināti cietumsodi par abortu veikšanu.

Reaģējot uz to, Polijā notikušas pret likumprojektu vērstas demonstrācijas.

Sieviešu tiesību grupas lēš, ka katru gadu Polijā apmēram 100 000 līdz 150 000 sieviešu abortu veic nelikumīgi vai arī dodas uz klīnikām ārzemēs.

Legāli tiek veikti tikai 700 līdz 1800 aborti gadā.

Liberāli noskaņotie parlamenta deputāti aicinājuši konservatīvā prezidenta Andžeja Dudas sievu Agatu ieņemt pozīciju šajā jautājumā, tomēr prezidenta kanceleja ir paziņojusi, ka viņa šo jautājumu nekomentēs.

Polijas mediji atgādinājuši, ka iepriekšējo reizi, kad Polija tika mēģināts ierobežot abortu veikšanu, pret to nostājās tā laika valsts pirmā lēdija Marija Kačiņska, kura kopā ar vīru Lehu Kačiņski un citām augstām Polijas amatpersonām 2010. gadā gāja bojā aviokatastrofā pie Smoļenskas Krievijā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!