Foto: "Dolce&Gabbana" kampaņa/DANDY arhīvs

Lībijas nacionālās vienotības valdības pārstāvis - viceprezidents Ahmeds Maetigs - paudis cerību, ka Eiropas Savienība (ES) noslēgs ar viņa pārstāvēto valsti vienošanos, kas līdzinātos tai, kādu bloks ir noslēdzis ar Turciju migrantu plūsmas uz Eiropu iegrožošanai.

Maetigs tādu aicinājumu izteica Romā, tiekoties ar Itālijas iekšlietu ministru Andželino Alfano.

"Viceprezidents ir lūdzis, lai mēs veicinātu vienošanos starp Eiropas Savienību un Lībiju, pamatojoties uz to, kas ir noslēgta starp Eiropas Savienību un Turciju," teikts Alfano izplatītajā paziņojumā, kurā nav sniegta detalizētāka informācija par iespējamo vienošanos.

Lai mazinātu migrācijas krīzes, kas turpinās kopš pagājušā gada sākuma, ietekmi uz ES, 18. martā noslēgtais līgums paredz, ka Turcija apņemas uzņemt atpakaļ visus nelegālos migrantus, kas nekvalificējas bēgļu statusam. Par katru Turcijas atpakaļ uzņemto nelegālo migrantu ES solījusi uzņemt vienu sīriešu bēgli no Turcijas nometnēm.

Tāpat ES piekritusi noteikt bezvīzu režīmu Turcijas pilsoņiem Šengenas zonā un atkārtoti izvērtēt Turcijas iespējamo dalību ES, par kuru sarunas jau vairākus gadus ir nonākušas strupceļā.

Lībijas viceprezidents, tiekoties ar Alfano, "pateicās par Itālijas palīdzību Lībijas iedzīvotājiem un pauda cerību, ka Itālijai arī turpmāk būs liela nozīme nacionālās samierināšanas procesā, lai izveidotu vienotu un demokrātisku Lībiju," lasāms Itālijas iekšlietu ministra izplatītajā paziņojumā.

Viņš norādīja, ka abas amatpersonas ir vienojušās kopīgi iesaistīties cīņā pret terorismu un cilvēku kontrabandu.

Lībijā kopš 2014.gada vidus ir divas konkurējošas valdības. Pirms nepilniem diviem gadiem nemiernieku spēki pārņēma kontroli galvaspilsētā Tripolē, un starptautiski atzītais parlaments un valdība aizbēga uz Tobrukas pilsētu valsts austrumos Vidusjūras piekrastē netālu no robežas ar Ēģipti.

Pagājušajā mēnesī Apvienoto Nāciju Organizācijas (ANO) atbalstītā vienotības valdība ieradās Tripolē, un Itālijas ārlietu ministrs Paolo Džentiloni kļuva par pirmo Rietumu amatpersonu, kas ticies ar Lībijas nacionālās vienotības valdības premjerministru Fajezu al Sarradžu.

Starptautiskā sabiedrība nacionālās vienotības valdību uzskata par labāko iespēju naftas resursiem bagātajai Lībijai atjaunot kārtību. Valstī nekārtības valda kopš 2011.gadā tika gāzts un nogalināts ilggadējais diktators Muamars Kadafi.

Tūkstošiem migrantu no Āfrikas izmanto Lībiju kā vietu, no kuras doties ceļā uz Itāliju.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!