Foto: F64

Eiropas Savienība (ES) un ASV ceturtdien parakstīja vienošanos par personas datu aizsardzību gadījumiem, kad abu pušu tiesībsargājošās iestādes apmainās ar informāciju.

ASV un ES vienošanās noteiks personas datu, tostarp kriminālās vēstures, vārdu un adrešu, apmaiņu starp ES un ASV tiesībsargājošajām iestādēm.

Abas puses panākto vienošanos nosauca par "nozīmīgu soli uz priekšu ES un ASV attiecībās".

Vienošanās "uzlabos fundamentālo tiesību pilnu ievērošanu vienmēr, kad starp mums tiks pārsūtīti personas dati", paziņoja ES Padomē prezidējošās valsts Nīderlandes tieslietu ministrs Ards van der Stērs, kurš parakstīja vienošanos.

Ceremonijā piedalījās arī ES tieslietu komisāre Vera Jourova un ASV ģenerālprokurore Loreta Linča.

Vienošanās noteiks to, kā dati tiek izmantoti un uzglabāti, kā arī nodrošinās, ka informācija bez iepriekšējas piekrišanas netiek nodota trešajām valstīm vai organizācijām.

Vienošanās arī dot tiesības ES pilsoņiem iespēju ASV tiesās apstrīdēt savu datu izmantošanu pēc tam, kad ASV prezidents Baraks Obama februārī parakstīja likumu, kas ASV pilsoņu privātuma aizsardzību attiecina arī uz ES pilsoņiem.

Sarunas par vienošanos sākās 2011. gada sākumā.

Vienošanos vēl ir jāratificē Eiropas Parlamentam (EP), kas ir uzmanīgi sekojis līdzi personas datu aizsardzībai sarunās ar Vašingtonu. EP deputāti maijā pauda bažas par citu vienošanos, kas attiecas uz komercdarbības nolūkos starp ES un ASV pārsūtītajiem personu datiem.

Personas datu aizsardzība ir radījusi spriedzi transatlantiskajās attiecībās pēc tam, kad 2013. gadā klajā nāca informācija par to, ka Vašingtona Eiropā īstenojusi masveidīgu spiegošanu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!