Foto: AFP/Scanpix

Dienvidkorejas karakuģi piektdien sāka operāciju, lai atvairītu Ķīnas zvejas kuģus, kas nelikumīgi iegūst zilos krabjus rajonā pie strīdīgās jūras robežas starp abām Korejas pussalas valstīm.

Četri jūras spēku kuģi ir ieradušies neitrālajos ūdeņos pie Dienvidkorejai piederošās Ganhvas salas, lai atvairītu apmēram 10 Ķīnas zvejas kuģus.

Operāciju ir akceptējusi ANO Pavēlniecība, kas pārvalda šo robežzonu, kurā ir aizliegta zveja, paziņoja Dienvidkorejas Aizsardzības ministrijas ierēdnis. "ANO Pavēlniecība ļoti nopietni uztver savu atbildību uzturēt pamieru. Mums bija atbildība rīkoties, un mēs to darām," sacīja Pavēlniecības amerikāņu komandieris ģenerālis Vinsents Brukss paziņojumā par lēmumu akceptēt šo operāciju.

Pirms operācijas sākuma par to tika informētas Ķīnas un Ziemeļkorejas valdības.

Dažas dienas pirms šīs operācijas Dienvidkorejas zvejnieki aizvilka tauvā divus Ķīnas zvejas kuģus, kuri zvejoja krabjus uz dienvidiem no minētās jūras robežas, un nodeva tos Dienvidkorejas iestādēm. Ziemeļkoreja paziņoja, ka Dienvidkorejas zvejas un karaflotes kuģi esot iebrukuši tās teritorijā.

Dienvidkorejas iestādes pērn par nelegālu zveju arestēja ap 600 Ķīnas kuģu, bet šogad līdz maijam – vairāk nekā 100.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!