Foto: AFP/Scanpix

Bezvīzu režīms Turcijas pilsoņiem nevar tikt ieviests līdz 1. jūlijam, kā to paredz Eiropas Savienības (ES) vienošanās ar Ankaru par nelegālo imigrantu plūsmas apturēšanu, piektdien paziņoja Austrija.

"Nedomāju, ka pirmais jūlijs ir iespējams," ierodoties Luksemburgā uz tikšanos ar saviem ES kolēģim, atzina Austrijas iekšlietu ministrs Volfgangs Sobotka. "Mums patiesi nepieciešams juridiski nevainojams risinājums. Ja [tāda] nav, Austrija nevar piekrist."

ES, vienojoties par nelegālo imigrantu plūsmas apturēšanu, Ankarai martā cita starpā apsolīja līdz 1. jūlijam piemērot Turcijas pilsoņiem ieceļošanai Šengenas zonā bezvīzu režīmu.

Ankara iepriekš brīdinājusi, ka gadījumā, ja šis solījums netiks turēts, Turcija arī nepildīs vienošanos par nelegālo imigrantu plūsmas apturēšanu uz Grieķijai piederošajām salām Egejas jūrā.

Savukārt Nīderlandes Drošības ministrijas valsts sekretārs Klāss Deikhofs, kura pārstāvētā valsts šobrīd pilda ES prezidentūras pienākumus, izteicies, ka ES šajā jautājumā šobrīd cieši sadarbojas ar Turciju, taču tas neesot "sarunu process".

"Ja Turcija vēlas vīzu atvieglojumus, viņi zina, kādas prasības jāizpilda," norādīja Deikhofs.

Turcijas prezidents Redžeps Tajips Erdogans gan izteicies, ka Ankara varētu gaidīt līdz oktobrim, tas ir, līdz iepriekš izskanējušam termiņam, līdz kuram Turcijai tika solīts bezvīzu režīms. Tomēr vienlaikus Erdogans brīdinājis ES pārlieku nepārbaudīt Ankaras pacietību.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!