Foto: AFP/Scanpix

Izraēlas ostā Ašdodā ienāks Turcijas kuģis ar humāno palīdzību Gazas joslai, paziņojis informācijas avots Turcijas valdībā.

Pēc tam, kad Izraēla būs pārbaudījusi kuģi, no tā nākamās nedēļas sākumā tiks izdalīta humānā palīdzība Gazas joslai.

Informācijas avots atklāja, ka kuģis "Lady Leyla" ceļā no Turcijas dosies piektdien. Uz tā ir 10 000 pārtikas konteineru, 10 000 rotaļlietu un 2000 tonnu rīsu.

Izraēla un Turcija otrdien parakstīja vienošanos par attiecību normalizēšanu, kurā paredzēta arī iespēja Turcijai piegādāt humāno palīdzību Gazas joslai.

Pirms tam ciešās abu valstu attiecības ievērojami pasliktinājās pēc tam, kad 2010. gadā Izraēlas uzbrukumā starptautiskajos ūdeņos Gazas joslas palīdzības kuģim "Mavi Marmara" tika nogalināti 10 turku aktīvisti. Pēc tam no Izraēlas tika atsaukts Turcijas vēstnieks.

Nedēļas nogalē Romā panāktā vienošanās paredz, ka Izraēla samaksās upuru ģimenēm 20 miljonu dolāru (18 miljonus eiro) lielu kompensāciju.

Ankara savukārt atsauks kriminālapsūdzības pret uzbrukumā iesaistītajiem Izraēlas karavīriem.

Turcija arī varēs piegādāt humāno palīdzību Gazas joslai un investēt tur infrastruktūras projektos.

Turcija arī īstenos rūpnieciskos projektus okupētajās palestīniešu teritorijās Jordānas upes rietumkrastā.

Izraēla pret Gazas joslu 2006. gada jūnijā noteica blokādi pēc tam, kad palestīniešu kaujinieki nolaupīja Izraēlas karavīru. Blokāde tika pastiprināta gadu vēlāk, kad varu Gazas joslā ieguva palestīniešu islāmistu grupējums "Hamas".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!