Foto: AP/Scanpix

Eiropas Savienība (ES) ceturtdien paziņoja, ka atvērusi jaunu sadaļu sarunās par Turcijas iestāšanos blokā.

"Visas ES dalībvalstis piekritušas atvērt šo sadaļu" par finanšu un budžeta lietām, pēc tikšanās Briselē ar Turcijas ārlietu ministru Mevlitu Čavušolu paziņoja ES Padomē prezidējošās valsts Nīderlandes ārlietu ministrs Berts Kūnderss.

"Mēs uzsvērām ES-Turcijas attiecību nozīmīgumu, ES un Turcijai sadarbojoties jautājumos, kuru vidū ir migrācija," piebilda Kūnderss.

Viņš atklāja, ka sarunas sākušās ar klusuma brīdi, godinot teroraktā bojāgājušos.

Ministrs uzsvēra, ka Turcijai ir jāizpilda ES cilvēktiesību standarti. ES sarunās esot aicinājusi Ankaru strauji veikt reformas, "īpaši likuma varas un fundamentālo tiesību jomās", paziņoja Kūnderss. "Kandidātvalstij, protams, ir jāievēro augstākie demokrātijas un cilvēktiesību standarti," viņš piebilda.

ES martā solīja paātrināt sarunas par Turcijas iestāšanos blokā apmaiņā pret vienošanos nelegālās imigrācijas apkarošanai. ES solīja atvērt jaunu sarunu sadaļu līdz jūnija beigām.

Bloks arī solīja paātrināt finansējuma piešķiršanu bēgļu krīzes risināšanai un paātrināt bezvīzu režīma ieviešanu ar Ankaru, tomēr bezvīzu režīma ieviešanu traucē Turcijas nespēja izpildīt visas prasības. Īpaši lielas problēmas sagādā ļoti bargie Turcijas pretterorisma likumi.

Turcija pirmo reizi pieteicās iestājai blokā 1987. gadā, bet uzņemšanas sarunas sākās 2005.gadā. Līdz šim sarunu progress bijis lēns. No 35 sarunu sadaļām ir atvērtas tikai 15, bet tikai viena sekmīgi noslēgta. Sarunas īpaši traucē cilvēktiesību situācija Turcijā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!