Viena no Lielbritānijas modernākajām atomzemūdenēm "HMS Ambush" otrdienas vakarā Gibralitāra ostā ieradusies ar bojātu torni.

Bojājums radies, tai mācību laikā saskrienoties ar tirdzniecības kuģi, Lielbritānijas teritoriālajos ūdeņos. Karaliskie Jūras spēki paziņojuši, ka uzsākta notikušā izmeklēšana.

Aizsardzības ministrija ziņo, ka negadījums noticis otrdien ap plkst. 13.30. "Esam sazinājušies ar tirdzniecības kuģi un sākotnējā apskate liecina, ka tas sadursmē nav cietis," ziņojot ministrijas pārstāvji.

Zemūdene ieguvusi tikai ārējus bojājumus, taču neviens negadījumā neesot cietis. Tāpat "Astute" klases kodolreaktors, kuram bez degvielas papildināšanas jākalpo 25 gadus, palicis neskarts.

"HMS Ambush" ir viena no Lielbritānijas trim modernajām "Astute" klases zemūdenēm, kuras ir lielākās un tehnoloģiski pilnīgākās uzbrukumam paredzētās atomzemūdenes. 97 metrus garā atomzemūdene Karaliskajos Jūras spēkos pieņemta tikai 2013. gadā un izmaksājusi gandrīz 1,9 miljardus eiro.

Atomzemūdene ir bruņota ar torpēdām un "Tomahawk" vadāmajām raķetēm.

Tuvākajos gados Karaliskie Jūras spēki saņems vēl trīs jau iepriekš pasūtītas un patlaban izstrādes procesā esošas "Astute" klases zemūdenes.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!