NASA, publicējot raķešu dzinēja testa video, atrādījusi sava jaunākā izgudrojuma – augsta dinamiskā diapazona stereo-x (HiDyRS-X) kameras – spējas.

NASA jaunās kameras mērķis ir zinātniekiem ļaut analizēt raķešu dzinēju darbību, iemūžinot to milzīgā ātrumā ar vienlaicīgi dažādiem ekspozīcijas laikiem, tā ļaujot radīt augstas kvalitātes palēnināto video. Ņemot vērā ārkārtīgi lielo spilgtumu un troksni, kādu rada raķetes dzinēja izšautās liesmas, iepriekš kameras ar augstu slēdža frekvenci nespēja vienlaikus uzņemt šādu attēlu dažādās ekspozīcijās, tādējādi zaudējot daļu informācijas.

HiDyRS-X kameras iegūtos datus iespējams attēlot augsta dinamiska diapazona video, kādus līdz šim nebija iespējams iegūt.

NASA atzīst, ka pirmajā eksperimentā kamera piedzīvojusi vairākas ķibeles. Pirmkārt, pēc dzinēja iedarbināšanas filmēšana nav sākusies automātiski. Rezultātā kameru bija jāieslēdz manuāli. Pēc tam raķetes radītā vibrācija izraisījusi kameras enerģijas padeves kabeļa atslēgšanos.

Par spīti šīm problēmām komanda, kas strādāja pie kameras izveides, ir sajūsmā par sasniegto.

"Varēju skaidri saskatīt izplūdes gāzes, sprauslas un to izvietojuma radīto gāzu rakstu, kas ir iepriekš izprasts stāvoklis, bet līdz šim nav bijis novērojams palēninājumā vai pie parasta video atskaņošanas ātruma," medijiem atklājis viens no galvenajiem NASA inženieriem, kurš strādājis pie kameras attīstīšanas, Hovards Konjers.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!