Foto: DELFI Репортер

No NATO joprojām nav saņemta atbilde uz Krievijas iniciatīvu augusta beigās vai septembra sākumā apspriest jautājumus par militārās aviācijas lidojumu drošību virs Baltijas jūras, trešdien paziņoja Krievijas Ārlietu ministrijas (ĀM) Eiropas sadarbības departamenta direktors Andrejs Keļins.

"Mēs pilnīgi konkrēti ierosinājām šo tematu apspriest augusta beigās–septembra sākumā Maskavā, uzaicinājām NATO ekspertus šajā nolūkā ierasties Krievijas galvaspilsētā. Nav nekādas atbildes," aģentūrai "Interfax" sacīja Keļins.

"Un es lieliski saprotu, ka tagad NATO izvērsīsies sarežģīta cīņa starp tā dēvētajām piefrontes valstīm, kuras cenšas panākt to, lai kontakti militārajā jomā neatsāktos, un daudz saprātīgāk domājošiem cilvēkiem, kas uzskata, ka tā ir vienkārši objektīva nepieciešamība," viņš teica.

Keļins norādīja, ka pēdējā Krievijas–NATO padomes sēdē 13. jūlijā Briselē Krievijas militārie pārstāvji "nāca klajā ar virkni iniciatīvu, kuru jēga pirmām kārtām ir tajā, lai atsāktu dialogu pa militāro līniju".

''Jau, šķiet, vairākus mēnešus NATO oficiālās personas pauž bažas par to, ka mūsu militārās lidmašīnas un kuģi it kā nodarbojas ar bīstamu militāro darbību. Un šīs pašas oficiālās personas paziņo, ka tas viņiem radot bažas vēl vairāk tāpēc, ka mūsu lidmašīnas nelido ar ieslēgtiem transponderiem," teica Krievijas ĀM amatpersona.

"Patiesību sakot, tām arī nav jālido ar ieslēgtiem transponderiem, ja tās nelido gaisa satiksmes starptautiskajos militārajos maršrutos – tikai tajos tiek ieslēgti transponderi," sacīja Keļins.

"Tagad mūsu militārpersonas ir skaidri paziņojušas, ka mūsu lidmašīnas lidos uz Kaļiņingradu ar ieslēgtiem transponderiem. Un tas ir ļoti svarīgs apstāklis, jo tas atņem argumentus NATO pārstāvjiem," viņš uzsvēra.

Krievijas ĀM amatpersona norādīja, ka "bez militāriem kontaktiem un bez dialoga militārajā jomā attiecību normalizēšana ar NATO ir neiespējama tāpat kā, patiesību sakot, arī bez politiskās komponentes".

"Tāpēc NATO lēmums iesaldēt militāros kontaktus ir bezjēdzīgs, jo viens no šī dialoga pamatelementiem zūd," teica Keļins.

"Mēs gaidām un ceram, ka mūsu priekšlikumi NATO tiks konstruktīvi izskatīti un tiks turpināts normāls Krievijas–NATO padomes darbs," piebilda Krievijas ĀM Eiropas sadarbības departamenta direktors.

Jau ziņots, ka Krievija izteikusi priekšlikumu rīkot konsultācijas par lidojumu un kuģošanas drošību Baltijas jūras reģionā.

Baltijas jūrā un gaisa telpā virs tās regulāri notiek incidenti starp Krievijas un citu valstu kara kuģiem un lidmašīnām.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!