Foto: Reuters/Scanpix
Kurdu spēki ir sagrābuši vairākus ciemus pie islāmistu grupējuma "Daesh" kontrolētās Mosulas – pēdējās lielās pilsētas, kas Irākā vēl atrodas džihādistu rokās, atsaucoties uz kurdu paziņojumiem, vēsta raidsabiedrība BBC.

Kurdu ofensīva, kurai gaisa atbalstu sniedz ASV vadītās koalīcijas lidmašīnas, sākusies svētdienas rītausmā, Operācijā ir iesaistīti vairāk nekā 5000 karavīru, informēja kurdu komandieris.

"Daesh" spēki uz gaisa triecieniem un uzbrukumu atbild ar mēģinājumiem ietriekt ar sprāgstvielām pildītas automašīnas kurdu līnijās. Sadursmes joprojām turpinoties.

Ofensīva notiek laikā, kad Irākas valdības spēki tuvojas Mosulai no dienvidiem. Bagdāde kopā ar kurdiem cenšas aplenkt Mosulu pirms gaidāmā uzbrukuma pilsētai. Amatpersonas tomēr nav nosaukušas konkrētu datumu, kad uzbrukums varētu sākties.

Irākas otra lielākā pilsētā Mosula "Daesh" rokās ir kopš 2014. gada jūnija. No šejienes grupējuma līderis Abu Bakrs al Bagdadi pasludināja kalifātu – atbilstoši islāma likumiem dzīvojošu valsti.

Mosulas atkarošana lielā mērā nozīmētu "Daesh" sakaušanu Irākā, uzskata Irākas premjers Haiders al Abadi. Tikmēr ANO brīdina, ka kauja par Mosulu varētu izraisīt lielāko humāno krīzi pasaulē.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!