Foto: Sputnik/Scanpix

Baltkrievijā topošā Astravjecas atomelektrostacija (AES) var tikt izmantota pret Baltijas valstīm "nekonvencionālā veidā", paziņojusi Lietuvas prezidente Daļa Grībauskaite.

Tādu viedokli viņa pauda Lietuvas sabiedriskajā radio pirms otrdien Lietuvas Zinātņu akadēmijā rīkotās konferences par šīs kodolspēkstacijas iespējamo ģeopolitisko un kodoldrošības ietekmi uz Eiropu.

"Šī konference ir svarīga, tā notiek īpašā dienā, tā ir mūsu Baltijas ceļa diena, Molotova-Ribentropa pakta gadskārtas diena - lai neatkārtotos mūsu teritoriju sadalīšana bīstamos reģionos, nedrošos reģionos. Un Astravjeca ir viens no instrumentiem, ko var nekonvencionālā veidā vērst pret Baltijas valstīm," norādīja Grībauskaite.

Detalizētāku skaidrojumu pa to, kā Astravjecas AES varētu tikt izmantota nekonvencionālā veidā, viņa nesniedza, un ziņu aģentūra BNS to nesaņēma arī Lietuvas prezidentes kancelejā.

Grībauskaite norādīja, ka šo jautājumu izvirzīs arī Rīgā, kur Baltijas valstu līderi otrdien tiekas ar ASV viceprezidentu Džo Baidenu.

"Mūsu galvenais mērķis ir, lai starptautiskā sabiedrība zinātu, dzirdētu, kas notiek, būtu informēta par dažādām pēdējā laika avārijām un incidentiem, jo šis projekts, kas tiek īstenots paslepus, rada apdraudējumu ne tikai mums, bet visam reģionam," viņa uzsvēra.

Prezidente arī piebilda, ka Lietuvas politiskajām partijām būtu jāatrod kopīga valoda jautājumā par to, kā apturēt šīs spēkstacijas būvniecību.

Baltkrievija savas AES būvei izraudzījusies vietu aptuveni 30 kilometrus no Lietuvas robežas un 50 kilometrus no Viļņas - Grodņas apgabala Astravjecas rajonā. Turklāt dzesēšanas vajadzībām plānots izmantot ūdeni no Neres upes, kas tālāk tek cauri Lietuvas galvaspilsētai. Arī no Latvijas robežas šo kodolspēkstaciju šķirs tikai aptuveni 110 kilometri.

Lietuvu satrauc neatbildētie jautājumi par to, kā tiks veikta izlietotās kodoldegvielas un radioaktīvo atkritumu apsaimniekošana un kā tiktu nodrošināta Viļņas evakuācija iespējamas kodolavārijas gadījumā.

AES būvdarbu ģenerāluzņēmēja ir Krievijas valsts atomenerģētikas korporācijas "Rosatom" meitassabiedrība "Atomstrojeksport".

Jau ziņots, ka jūlijā topošās spēkstacijas būvlaukumā pārvietošanas laikā nogāzās AES reaktora korpuss. Tas ir līdz šim nopietnākais incidents AES būvniecībā.

Baltkrievijas Enerģētikas ministrija informējusi Krievijas pusi par lēmumu nomainīt reaktora korpusu, un Krievijas valsts atomenerģētikas korporācija "Rosatom" apsolījusi to izdarīt.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!