Foto: Reuters/Scanpix

Baltijas valstīm ir jāpieprasa, lai Baltkrievijas varas iestādes nodrošinātu caurskatāmību jaunās atomelektrostacijas (AES) būvniecībā Astravjecā un nekavējoties atļautu starptautisko ekspertu piekļuvi teritorijai, pieņemot Igaunijas jaunās vēstnieces Janas Vanaveski akreditācijas vēstuli, trešdien paziņoja Lietuvas prezidente Daļa Grībauskaite.

"Lietuvas prezidente uzsvēra, ka Baltijas valstīm ir jāpieprasa, lai Baltkrievijas varas iestādes nodrošinātu AES būvniecības Astravjecā caurskatāmību un nekavējoties pielaistu tai starptautiskus ekspertus," teikts Grībauskaites preses dienesta paziņojumā plašsaziņas līdzekļiem.

Viņa norādījusi uz nepieciešamību arī turpmāk nostiprināt Lietuvas un Igaunijas sadarbību drošības un aizsardzības jomā, īstenot reģiona ekonomikas attīstībai stratēģiskos projektus.

Tāpat Grībauskaite ar jauno Igaunijas vēstnieci pārrunāja Baltijas valstu elektropārvades līniju sinhronizāciju ar kontinentālās Eiropas elektrotīkliem.

Baltkrievija savas AES būvei izraudzījusies vietu aptuveni 30 kilometrus no Lietuvas robežas un 50 kilometrus no Viļņas–Grodņas apgabala Astravjecas rajonā. Turklāt dzesēšanas vajadzībām plānots izmantot ūdeni no Neres upes, kas tālāk tek cauri Lietuvas galvaspilsētai. Arī no Latvijas robežas šo kodolspēkstaciju šķirs tikai aptuveni 110 kilometri.

Lietuvu satrauc neatbildētie jautājumi par to, kā tiks veikta izlietotās kodoldegvielas un radioaktīvo atkritumu apsaimniekošana un kā tiktu nodrošināta Viļņas evakuācija iespējamas kodolavārijas gadījumā.

AES būvdarbu ģenerāluzņēmēja ir Krievijas valsts atomenerģētikas korporācijas "Rosatom" meitassabiedrība "Atomstrojeksport". 2011. gadā Krievija Baltkrievijai piešķīra desmit miljardu ASV dolāru AES būvniecībai. Oficiāli netiek ziņots, cik izmaksās AES.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!