Foto: Reuters/Scanpix

Federālais izmeklēšanas birojs ( FIB) publicējis izmeklēšanas dokumentus par Demokrātu partijas prezidenta amata kandidātes Hilarijas Klintones privātā elektroniskā pasta servera izmantojumu laikā, kad viņa bija ASV valsts sekretāre, informē britu raidsabiedrība BBC.

58 lappusēs iekļautas ne tikai intervijas ar Demokrātu partijas prezidenta amata kandidāti, bet arī dažādas detaļas par privātā elektroniskā pasta servera izmantojumu viņas Ņujorkas rezidencē.

Vēstīts, ka ASV federālās tiesas tiesnesis nolēmis, ka Demokrātu partijas prezidenta amata kandidātei Hilarijai Klintonei ir rakstiski jāatbild uz sūdzību par privāta elektroniskā pasta servera izmantojumu laikā, kad viņa bija ASV valsts sekretāre.

Divas lappuses garajā spriedumā tiesnesis Emets Sulivans atteicās dot rīkojumu, ka Klintonei personiski ir jāliecina lietā, kuru ierosinājusi konservatīvā aktīvistu grupa "Judicial Watch".

Klintonei 30 dienu laikā ir rakstiski jāatbild uz "Judicial Watch" jautājumiem par neautorizēta servera izmantojumu laikā, kad viņa vadīja ASV Valsts departamentu.

Jūlija sākumā ASV ģenerālprokurore Loreta Linča paziņoja, ka pret Klintoni netiks celta kriminālapsūdzība par privāta elektroniska pasta servera izmantojumu.

FIB jūlijā ieteica neizvirzīt apsūdzības saistībā ar to, ka Klintone valsts sekretāra amatā no 2009. līdz 2013. gadam bija lietojusi privātu e-pasta kontu un serveri, un šim ieteikumam sekoja Tieslietu ministrija.

Neraugoties uz šo ieteikumu, FIB vadītājs Džeimss Komijs atzina, ka Klintone un viņas personāls bija "galēji neuzmanīgi, rīkojoties ar ļoti slepenu informāciju".

Klintone ir atvainojusies par to, ka, atrodoties valsts sekretāres amatā, izmantoja tikai privāto elektroniskā pasta kontu un savu serveri.

Republikāņi, tostarp Klintones sāncensis gaidāmajās ASV prezidenta vēlēšanās Donalds Tramps, ir pauduši neapmierinātību ar apsūdzību neizvirzīšanu Klintonei un apgalvojuši, ka Klintones politiskā ietekme palīdzējusi viņai izvairīties no kriminālvajāšanas.

No apmēram 30 tūkstošiem e-pasta vēstuļu, kuras Klintone nodevusi FIB, 110 bija ar slepenu informāciju, sacīja Komijs. Klintone gan apgalvoja, ka šo vēstuļu sūtīšanas laikā tās nav bijušas slepenas.

Vēl 2000 e-pasta vēstules vēlāk tika klasificētas kā konfidenciālas.

Klintones pretinieki uzstāj, ka viņa ir pārkāpusi noteikumus par slepenas informācijas aizsargāšanu pret kiberuzbrukumu, tādēļ tas ir uzskatāms par noziegumu.

"Judicial Watch" rosinātā tiesvedība varētu ļaut pretrunīgo situāciju ar privātā elektroniskā pasta servera izmantojumu uzturēt sabiedrības uzmanības lokā līdz 8. novembrī gaidāmajām ASV prezidenta vēlēšanām.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!