Foto: AP/Scanpix
Būdamas vienisprātis, ka pamiers Sīrijā, kas stājās spēkā pirmdien, visumā tiek ievērots, Savienotās Valstis un Krievija vienojušās, ka tas pagarināms vēl uz 48 stundām, trešdien paziņoja ASV Valsts departaments.

Valsts departamenta pārstāvis Marks Toners pavēstīja, ka valsts sekretārs Džons Kerijs telefonsarunā ar Krievijas ārlietu ministru Sergeju Lavrovu trešdien vienojušies, ka ir vērts pamieru pagarināt.

Saskaņā ar panākto vienošanos, ja izdosies Sīrijā noturēt samazināto vardarbības līmeni septiņas dienas pēc kārtas, ASV un Krievija pāries pie nākamās sadarbības fāzes un uzsāks koordinētus uzlidojumus teroristisko grupējumu "Islāma valsts" un "Nusras fronte" kaujinieku pozīcijām.

Izsludinātais pamiers uz šiem grupējumiem neattiecas.

"Bija vienprātība, ka, neskatoties uz sporādiskajām ziņām par vardarbību, visumā nokārtojums turas un vardarbības [līmenis] ir ievērojami zemāks salīdzinājumā ar iepriekšējām dienām un nedēļām," preses konferencē norādīja Toners, piebilstot, ka telefonsarunas laikā abi ministri vienojušies par pamiera pagarināšanu vēl uz 48 stundām.

Ja pamiers arī turpmāk tiks ievērots, ASV un Krievija apspriedīs iespēju to atkal pagarināt, pavēstīja Valsts departamenta pārstāvis.

Tajā pašā laikā viņš uzsvēra, ka Krievijai jāizmanto sava ietekme uz Sīrijas prezidentu Bašaru al Asadu, lai saskaņā ar pamiera vienošanos būtu iespējama palīdzības kravu piegāde ielenkumā esošajiem civiliedzīvotājiem, kas šobrīd vēl nenotiek.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!