Foto: Reuters/Scanpix

Spānijas ārlietu ministrija norādījusi, ka tā pārskatīs atļauju Krievijas karaflotes kuģiem uzpildīt degvielu Spānijas ostās, no kurienes tie turpinās ceļu uz Sīrijas piekrasti un, visticamāk, izvērsīs uzbrukumus pret Sīrijas nemierniekiem, vēsta izdevums "The Guardian".

Ideja ļaut Krievijas karakuģiem uzpildīties Spānijas ostās ir izpelnījusies NATO ģenerālsekretāra Jensa Stoltenberga, kā arī vairāku eiroparlamentāriešu kritiku.

"Pastāv bažas, ka kuģu grupa var tikt izmantota par platformu, lai pastiprinātu gaisa triecienus pret Alepo civiliedzīvotājiem," atzina Stoltenbergs.

Spānija tiek apsūdzēta par liekulību, jo tā pagājušonedēļ parakstīja dokumentus, kuros Krievija tiek vainota par Sīrijā pastrādātiem kara noziegumiem.

Krievijas Jūras spēku floti uz ostu Seutas anklāvā vada tās flagmanis "Admirālis Kuzņecovs". Spānijas Ziemeļāfrikas piekrastes teritorijā, kas ir vienīgā Āfrikas zemes robeža ar Eiropas Savienību, kopš 2011. gada ir pietauvojušies vismaz 60 Krievijas karakuģi.

Reaģējot uz NATO pārstāvju paustajām bažām, Krievija trešdien paziņoja, ka atsauc savu pieprasījumu piestāt Seutas ostā.

Spānija skaidro, ka Seutā sniegtā palīdzība Krievijai vienmēr bijusi caurspīdīga un komerciāla rakstura. Šobrīd Spānijas ārlietu ministrija pārskata Krievijas flotei izsniegto atļauju piestāt ostā.

Seutas ostas biežā izmantošana no Krievijas flotes puses ir veicinājusi vietējās ekonomikas attīstību, raksta "The Guardian". Spānijas ārlietu ministrija izdevumam skaidroja, ka atļaujas pietauvoties tiek vērtētas individuāli, apskatot kuģa īpašības un vides drošību.

Kopš Krievija 2014. gadā anektēja Krimu, Spānija Krievijas kuģiem ļāvusi uzpildīt degvielu 25 reizes. Pēdējā reize bijusi 16. oktobrī, kad šo izdevību izmantoja Krievijas flotes kuģi "Zeļonij Dol" un "Serpuhov", kas tiek klasificēti kā "Bujan-M" klases mazie artilērijas kuģi un ir vieni no Krievijas karaflotes jaunākajiem kuģiem.

Vēstīts, ka flotes kuģi ir aprīkoti ar kodolgalviņas nestspējīgām raķetēm un šobrīd ir ceļā uz Baltijas jūru.

Krievija Sīrijā sniedz gaisa atbalstu prezidenta Bašara al Asada spēkiem – pašlaik sīvākās kaujas notiek Alepo, kur Krievijas lidmašīnas veic uzlidojumus nemiernieku kontrolētiem pilsētas rajoniem, saucot to par cīņu pret teroristiem. Tikmēr Rietumvalstis pārmet, ka Krievijas uzlidojumos cieš civiliedzīvotāji un pat runā par iespējamiem kara noziegumiem, ko Alepo pastrādājis Asada režīms un Krievija.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!