Irākas grupējums "Tautas mobilizācijas vienības" internetā izplatījis video, aicinot savās rindās stāties irākiešu kristiešus.

Mobilizācijas kampaņa aktualizēta īsi pēc tam, kad Irākas armija un speciālo uzdevumu vienības kopā ar Kurdu pešmergu un ASV vadītās starptautiskās koalīcijas gaisa atbalstu no teroristu grupējuma "Daesh" uz austrumiem no Mosulas atkaroja vairākas kristiešu pilsētas.

Vēl pirms simts gadiem kristiešu skaits Irākā pārsniedza 10 %, taču 2003. gadā viņi veidoja vairs tikai 6 % jeb pusotru miljonu no visiem valsts iedzīvotājiem. Lielākā daļa kristiešu Irākā dzīvo galvaspilsētā Bagdādē, autonomās Kurdistānas galvaspilsētā Erbīlā, lielpilsētās Basrā un Kirkūkā, kā arī tā dēvētajā Ninīves līdzenumā, kas no ziemeļiem un austrumiem aptver Mosulu.

No "Daesh" atkarotais Ninīves līdzenums pirms džihādistu ofensīvas 2014. gadā bija vienīgais reģions Irākā, kurā asīriešu kristieši veidoja vairākumu. Patlaban ir atkarotas jau vairākas senās kristiešu pilsētas, tostarp Irākas lielākā kristiešu pilsēta Karakūša un nedaudz mazākā Bartela uz ziemeļiem no tās.

To iedzīvotāju vairums teroristu ofensīvas laikā devās bēgļu gaitās uz Kurdistānu. Savukārt tie, kuri palika džihādistu kontrolētajā apvidū, bija spiesti pāriet islāmā vai maksāt speciālu nodokli, vai mirt. Atkarotajās pilsētās un ciemos daļa baznīcu ir uzspridzinātas un nojauktas, bet pārējās – izlaupītas un izdemolētas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!