Foto: Reuters/Scanpix

Ankarai nevajadzētu novērtēt par zemu Eiropas Parlamenta (EP) balsojumu par iestāšanās sarunu apturēšanu ar Turciju, sestdien brīdinājis Eiropas Komisijas (EK) prezidents Žans Klods Junkers.

Intervijā beļģu laikrakstam "La Libre Belgique" Junkers norādījis, ka, lai gan ceturtdienas EP balsojums nav saistošs, "tas radīs sekas" Eiropas Savienības (ES) dalībvalstu galvaspilsētās.

Viņš arī noraidīja Turcijas prezidenta Redžepa Tajipa Erdogana piektdien izteiktos draudus atvērt savas valsts robežas nelegālajiem imigrantiem, kas vēlas nokļūt Eiropā.

Junkers aicināja Turciju īstenot nepieciešamās reformas, tostarp grozīt savu pretterorisma likumu, ja tā vēlas, lai tās pilsoņiem tiktu dotas tiesības bez vīzām apmeklēt ES.

Vienlaikus EK prezidents noraidīja izskanējušās baumas, ka viņš varētu atstāt savu amatu, ja demisionēs pašreizējais EP prezidents Martins Šulcs.

"Saskaņā ar juridiskajiem dokumentiem esmu amatā līdz 2019. gada 1. novembrim," uzsvēra Junkers.

Viņš arī norādīja, ka jaunievēlētā ASV prezidenta Donalda Trampa draudi mazināt ASV iesaisti Eiropas drošības uzturēšanā jāizmanto, lai stiprinātu ES kopīgo aizsardzības politiku.

EK prezidents piebilda, ka Komisija nākamnedēļ nāks klajā ar Eiropas aizsardzības "rīcības plānu".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!