Foto: Reuters/Scanpix

Irākas spēki saskārušies ar sīvu džihādistu pretestību, cenšoties atgūt Mosulas Universitātes kompleksu, kurā izvietojušies grupējuma "Daesh" ("Islāma valsts") kaujinieki, vēsta raidsabiedrība BBC.

Mosula ir otra nozīmīgākā Irākas pilsēta un pēdējais ievērojamākais "Daesh" cietoksnis Irākā. Irākas spēki un sabiedrotie vērienīgo operāciju Mosulas atgūšanai sāka 2016. gada oktobrī.

Elitāro vienību karavīri Mosulas Universitātes kompleksā pilsētas austrumos ar mērķi nodrošināt apkārtni ienākuši piektdien. Vietēji mediji ziņo, ka valdības spēki nostiprinājušies vēl vairākās ēkās šajā apkārtnē.

Augstskolas kompleksu džihādisti izmantojuši kā savu bāzi. Irākas amatpersonas uzskata, ka "Daesh" biedri universitātes laboratorijās ražojuši ķīmiskos ieročus.

Tāpat Irākas spēki, nodarot smagus zaudējumus "Daesh" spēkiem, sasnieguši jau otro Tigras tiltu – "al-Hurrita" jeb "Brīvības" tiltu, teikts Irākas spēku paziņojumā. Saskaņā ar šo informāciju Irākas Īpašo operāciju spēki tagad ir ieņēmuši divu no piecu galveno tiltu pār Tigru austrumu puses.

Tilti, kuri savieno divas Mosulas daļas, oktobrī tika pakļauti starptautiskās koalīcijas gaisa triecieniem, lai ierobežotu "Daesh" spējas apgādāt savas pozīcijas pilsētas austrumos. Tiltiem tika nodarīti nopietni postījumi, bet tie ar nolūku nav pilnībā sagrauti, lai tos būtu vieglāk atjaunot pēc pilsētas atgūšanas, skaidro analītiķi.

Oktobrī sāktā Mosulas atbrīvošanas kampaņa sīvās "Daesh" pretestības dēļ uz priekšu virzās samērā lēni. Taču pirms divām nedēļām sāktajā jaunajā uzbrukuma fāzē Irākas spēkiem ir izdevies gūt nozīmīgus panākumus pilsētas austrumu daļā.

Kontroli pār Mosulu "Daesh" ieguva 2014. gada vidū. Grupējums tad ieņēma plašas teritorijas Sīrijā un Irākā, ieviešot tajās šariata pārvaldi un pastrādājot smagus noziegumus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!