Foto: AFP/Scanpix
Lielbritānijas premjerministre Terēza Meja atteikusies nosodīt ASV prezidenta Donalda Trampa parakstīto rīkojumu, kurā viņš aizliedz musulmaņiem no dažādām valstīm iebraukt ASV, vēsta britu raidsabiedrība "Sky News".

Meja mēģinājusi izvairīties no "Sky News" žurnālistu jautājumiem par Trampa parakstīto rīkojumu, informē medijs. Jautājumi viņai uzdoti preses konferencē Turcijā, kad viņa bijusi darba vizītē pie Turcijas premjerministra Binali Jildirima.

Kamēr Turcijas premjerministrs asi kritizējis Trampa jauno rīkojumu, Meja centās izvairīties no atbildēšanas.

"Es biju ļoti pagodināta apmeklēt Vašingtonu, kā arī diskutēt ar Trampu," preses konferencē Turcijā sacīja Meja. Tā vietā, lai viņa izteiktu viedokli par Trampa pieņemto rīkojumu, viņa uzteica Turciju, ka tā nodrošina patvēruma meklētājiem mājvietas.

Tā kā preses konferencē bijis izteikts spiediens no britu žurnālistiem, Meja sacīja: "ASV ir atbildīgas par ASV politiku attiecībā uz bēgļiem, bet Apvienotā Karaliste ir atbildīga par Apvienotās Karalistes politiku attiecībā uz bēgļiem".

Savukārt Turcijas premjerministrs norādīja: "Bēgļu problēma ir globāla problēma. Mums ir vairāk nekā 55 miljoni bēgļu, un mums ir 200 ANO dalībvalstis. Bēgļu skaits ir lielāks nekā visu dalībvalstu kopējais iedzīvotāju skaits."

"Mēs nevaram vienkārši pievērt acis uz šo problēmu, un uzbūvēt tai sienu," uzsvēra Jildirims.

Jau vēstīts, ka Irāna ir starp tām valstīm, kuras pilsoņiem uz 90 dienām ir aizliegts iebraukt ASV. Tramps parakstījis rīkojumu "Nācijas aizsardzība no ārzemju teroristu iekļūšanas Savienotajās Valstīs", kura ietvaros aptur vīzu izsniegšanu valstīm, kurās dzīvo musulmaņi.

Vīzas netiks izsniegtas cilvēkiem no Irānas, Irākas, Jemenas, Lībijas, kā arī Sīrijas, Somālijas un Sudānas.

Irāna jau sestdien sniegusi Trampam atbildes triecienu, proti, solījusi neielaist ASV pilsoņus savā valstī.

Tramps norādījis, ka tā ir daļa no jaunajiem drošības pasākumiem, lai "atstātu ārpus ASV teritorijas radikālos islāma teroristus", vēsta BBC.

Tāpat jaunais rīkojums arī paredz uz četriem mēnešiem apturēt ASV programmu bēgļu izmitināšanai.

Pilsonisko brīvību grupas jau ir paspējušas nosodīt Trampa parakstīto rīkojumu, argumentējot, ka Sīrijas bēgļiem nav saistības ar radikālajiem islāma teroristiem.

Ziņots, ka Tramps ceremonijā Pentagonā, kas tika rīkota par godu jaunā aizsardzības ministra Džeimsa Matisa zvēresta nodošanai, parakstījis "Nācijas aizsardzība no ārzemju teroristu iekļūšanas Savienotajās Valstīs", kas ietver arī jaunos aizliegumus.


Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!