Sestdien Ukrainas un Krievijas mediji steidza ziņot, ka Krievijas atbalstīto kaujinieku kontrolētajā Ukrainas pilsētā Luhanskā atentātā nogalināts separātistu "tautas milicijas" priekšnieks Oļegs Anaščenko. Portāls "Delfi" apkopo, kas zināms par šo uzbrukumu.

Ukrainas teritorijā nelikumīgi pašpasludinātās "Luhanskas Tautas Republikas" (LTR) tā sauktās "tautas milicijas" šefs pulkvedis Anaščenko gāja bojā automašīnas sprādzienā, sestdien paziņoja LTR varasiestādes, kuras notikušajā steidza vainot Ukrainas specdienestus.

Svētdiena Luhanskā tika pasludināta par sēru dienu. LTR līderis Igors Plotņickis, pret kuru pašu 2016. gadā tika vērsts neveiksmīgs atentāts, pulkvedi Anaščenko nodēvēja par "Jaunkrievijas" varoni, kurš no pirmās dienas cīnījies "par mūsu brīvību un neatkarību".

Eksplozija Luhanaskas centrā nograndusi 4. februārī īsi pirms pulksten 8.00 rītā. LTR Aizsardzības ministrija informē, ka tas noticis pulksten 7.50 Krasnoznamenas ielā, ziņo "RIA Novosti".

Sprādzienu pilsētā fiksējuši arī Eiropas Drošības un sadarbības organizācijas (EDSO) novērotāji, teikts misijas atskaitē. Pulksten 11.30 novērotāji ieradušies notikuma vietā, kur aptuveni 20 bruņoti un neapbruņoti LTR pārstāvji bija ielenkuši notikuma vietu.

Konstatēts, ka uzspridzināta balta apvidus automašīna, kurā atradies tikai viens cilvēks – LTR milicijas šefs, ziņoja separātistu amatpersonas. Viņš sprādzienā gājis bojā. Kaujinieku pārstāvji noraidīja sākotnēji izplatītās ziņas, ka incidentā ir divi bojāgājušie, ziņo "RIA Novosti".

EDSO atskaitē raksturots, ka sadegušajai apvidus automašīnai sprādzienā norauts jumts un kreisās priekšējās durvis. Bojāgājušā ķermenis novērotāju ierašanās laikā notikuma vietā vairs nav bijis, taču tas redzams tīmeklī atrodamos video.

Sprādziena spēks bijis ekvivalents 4 – 5 kilogramiem trotila un eksplozija nograndusi mirklī, kad automašīna bijusi kustībā, lēš EDSO eksperti.

LTR milicijas oficiālais pārstāvis Andrejs Moročko paziņoja, ka notikušais ir terorakts, ko sarīkojuši "Kijevas soģi", taču par spīti tam "tautas milicijas kaujas gars netiks salauzts".

Tikmēr LTR ģenerālprokuratūra paziņoja, ka spridzeklis bijis piestiprināts automašīnas šofera pusē, bet uzbrukuma mērķis bijis iebiedēt iedzīvotājus un destabilizēt situāciju "republikā".

Šī nav pirmā reize, kad vardarbīgā nāvē mirst augsta ranga prokremlisko kaujinieku amatpersona. Pērnā gada oktobrī savas mājas liftā Doņeckā tika uzspridzināts kaujinieku komandieris Arsēnijas Pavlovs jeb Motorola.

Foto: Reuters/Scanpix

Kopumā divu gadu laikā kaujinieku kontrolētajās teritorijās ar karadarbību nesaistītos uzbrukumos ir gājusi bojā vesela virkne nozīmīgu prokrievisko darboņu. Kaujinieki tajā parasti vaino Kijevas sūtītus diversantus, taču citas versijas pieļauj Krievijas specdienestu iesaisti vai noziedzīgo bandu savstarpējo izrēķināšanos.

Prokremlisko kaujinieku milicijas šefa Anaščenko nogalināšana notikusi laikā, kad ievērojami saasinājusies situācija karadarbības zonā Ukrainas austrumos, sevišķi no Doņeckas netālu esošās Avdijivkas apkārtnē.

Masīvu Ukrainas pozīciju un Avdijivkas dzīvojamo rajonu apšaudi, tostarp izmantojot "Grad" un citu Minskas pamiera nosacījumos aizliegtu bruņojumu, prokremliskie kaujinieki sāka 29. janvārī – dienu pēc Kremļa saimnieka Vladimira Putina telefonsarunas ar ASV prezidentu Donaldu Trampu.

Krievijas atbalstītie kaujinieki daļu Luhanskas un Doņeckas apgabalu savā kontrolē pārņēma 2014. gada pavasarī.

Kopš 2014. gada konflikts Ukrainas austrumu daļā ir prasījis gandrīz 10 tūkstošu cilvēku dzīvību. Gandrīz puse no karā bojā gājušajiem ir civiliedzīvotāji.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!