Foto: AP/Scanpix

ASV būs nelokāma savu saistību ar NATO izpildē, kā arī sauks pie atbildības Krieviju, sestdien paziņoja ASV viceprezidents Maiks Penss.

Minhenes drošības konferencē Penss, kurš ASV viceprezidenta amatā Eiropā viesojas pirmo reizi, centās nomierināt klātesošos valstu līderus, tostarp Latvijas prezidentu Raimondu Vējoni, par Donalda Trampa iepriekš paustajām atziņām, kurās NATO nosaukta par "novecojušu organizāciju", bet Krievijas prezidents Vladimirs Putins pasniegts pozitīvā gaismā.

"Prezidents lūdza man šeit nodot vēstījumu – Amerikas Savienotās Valstis stingri atbalsta NATO un būs nelokāmas savā atbalstā šai transatlantiskajai aliansei," sacīja Penss, vienlaikus brīdinot, ka NATO sabiedrotajiem ir jāpilda savas saistības pret aliansi – jāatvēl vismaz 2% no iekšzemes kopprodukta aizsardzības izdevumiem.

"Ir pienācis laiks darīt vairāk," teica Penss, piebilstot, ka saistību nepildīšana grauj alianses pamatus.

NATO aplēsis, ka pērn 2% aizsardzībai atvēlēja vien piecas no 28 alianses dalībvalstīm – ASV, Lielbritānija, Grieķija, Polija un Igaunija. Latvija no šā gada 1,7% izdevumiem aizsardzībai 2% plāno sasniegt nākamgad.

Penss teica, ka ASV pieprasīs 2015. gadā Minskā panāktās vienošanās pildīšanu no Krievijas puses, lai Austrumukrainā pārtrauktu vardarbību un asinsizliešanu. "ASV turpinās saukt Krieviju pie atbildības, lai gan mēs meklējam kopīgu risinājumu, kura atrašanai, kā jūs zināt, prezidents Tramps tic," norādīja Penss.

Sestdien ASV viceprezidentam paredzēta tikšanās ar Baltijas valstu un Ukrainas līderiem, lai apspriestu Krievijas iebrukuma draudus.

Publiku Minhenē pirms Pensa uzrunāja arī Vācijas kanclere Angela Merkele. Viņa norādīja, ka šobrīd ir svarīgi saglabāt starptautiskās alianses un uzsvēra, ka Amerika ir ieinteresēta spēcīgā NATO.

Penss Eiropā ieradies laikā, kad aktualizējusies Krievijas agresija, Trampa attiecības ar Putinu, kā arī ASV prezidenta piekoptā izolācijas politika, solot Amerikas intereses allaž uzskatīt par svarīgākajām, vērtē aģentūra "Associated Press".

Vēstīts, ka ASV prezidenta Donalda Trampa padomnieks nacionālās drošības jautājumos Maikls Flinns pirmdien, 13. februārī, atkāpās no amata, jo sniedzis maldinošu informāciju par saviem kontaktiem ar Krievijas amatpersonām. Aizdomu ēna par saistībām ar Krieviju kritusi vēl pār vairākiem prezidenta palīgiem.

Tramps priekšvēlēšanu laikā paziņoja, ka ASV neaizstāvēs tās alianses dalībvalstis, kuras aizsardzības tēriņiem nevelta gana lielus tēriņus. Viena no tādām valstīm ir arī Latvija. Vēlāk viņš militāro aliansi nosauca par novecojušu organizāciju.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!