Irākas spēki piektdien iegājuši jau kopumā trijos Mosulas dienvidu rajonos, īstenojot trešo fāzi Mosulas atbrīvošanai no teroristu grupējuma "Daesh" kaujiniekiem, liecina sociālajos tīklos publicētās aculiecinieku fotogrāfijas un video.

Agrā rītā uz ziemeļiem no iepriekš Irākas spēku ieņemtās lidostas Mosulā iegājusi neliela speciālo uzdevumu vienība, kurā bijis bruņots buldozers, tviterī vēstīja BBC korespodents Kventins Somervils. Savukārt jau vēlāk viņš ziņoja par aizvien jaunu vienību, tostarp Ārkārtas reaģēšanas divīzijas 1. brigādes tanku ieiešanu šajā pilsētas daļā.

Līdz šim irākiešu spēki nostiprinājās ciemos uz dienvidrietumiem no tās, kā arī pārņēma lielu militāro bāzi un lidostu uz dienvidiem no pilsētas. Savukārt jau ceturtdien atsevišķas armijas daļas iegāja divos pilsētas rajonos uz rietumiem no lidostas.

Iraq's Emergency Response Division 1st Brigade takes up position inside West Mosul pic.twitter.com/39UdJtMELa— Quentin Sommerville (@sommervillebbc) February 24, 2017

Tiek ziņots, ka pirms ieiešanas rajonā uz ziemeļiem no lidostas Irākas spēki visu nakti intensīvi bombardējuši "Daesh" pozīcijas un teroristu izbūvēto aizsardzības infrastruktūru pilsētā. Iepriekš ziņots, ka džihādisti vairāk nekā divu gadu laikā kopš Mosulas ieņemšanas pilsētā izbūvējuši vērienīgu tuneļu, grāvju un barikāžu sistēmu.

Irākas spēku virzību atbalsta arī Irākas Gaisa spēki un ASV vadītās starptautiskās koalīcijas aviācija.

Iepriekš lēsts, ka "Daesh" kontrolētajos pilsētas rajonos joprojām atrodas vismaz 165 000 civiliedzīvotāju, kas sarežģī pilsētas atgūšanu no islāmistiem. Armijai pārvarot džihādistu pozīcijas un ielaužoties pilsētā, salīdzinoši nelielam skaitam iedzīvotāju izdevies pamest pilsētu. Jau iepriekš ziņots, ka teroristi izmanto civiliedzīvotājus par dzīvo vairogu, kā arī nogalina tos, kurus notver bēgot no viņu kontrolētās pilsētas daļas.

Irākas armijas pārstāvji jau iepriekš norādīja, ka Mosulas rietumu ieņemšana varētu prasīt ilgāku laiku un lielākus upurus bruņoto spēku vidū, ņemot vērā šīs pilsētas daļas ciešo apbūvi un šaurās ielas, kurās teroristi vieglāk var pārvietoties un uzbrukt nemanīti, kā arī paslēpt un vēlāk izmantot ar sprāgstvielām pildītus auto.

Sagaidāms, ka Irākas spēkiem ieejot dziļāk "Daesh" kontrolētajos pilsētas rajonos no dienvidiem, tiem pievienosies spēki no austrumiem, pārceļoties pāri Tigras upei. Aculiecinieki jau pirms nedēļas ziņoja, ka Mosulas austrumu rajonos manīts liels skaits pontona tiltu fragmentu, kas varētu būt paredzēti pilsētas šturmēšanai no austrumiem un ziemeļiem.

Jau tagad zināms, ka Irākas spēku ceturtdien no džihādistiem atgūtā lidosta vēl kādu laiku nebūs izmantojama armijas apgādei un papildināšanai, jo teroristi ir pilnībā iznīcinājuši gan lidostas ēku un torni, gan skrejceļu.

Irākas kampaņa ar kurdu pešmergas, ASV vadītās starptautiskās koalīcijas, Irānas atbalstīto šiītu grupējumu un dažādu valstu speciālo uzdevumu vienību tika sākta pērnā gada 16. oktobrī. Irākas spēku rindās bojā gājuši jau vismaz 2000 karavīri.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!