Ķīmisko ieroču uzbrukums Sīrijas nemiernieku kontrolētajai pilsētai ir rezultāts Krievijas nespējai pildīt savas saistības un novērst ķīmisko ieroču esamību prezidenta Bašara al Asada spēku rīcībā, paziņojis ASV Valsts sekretārs Reks Tilersons.

Krievija 2013. gadā piekrita garantēt to, ka tiks iznīcināti visi Sīrijas ķīmisko ieroču krājumi, taču nespēja to izdarīt ir pieļāvusi 4. aprīlī notikušo uzbrukumu Hān Šeihūnai, par Tilersona pausto ziņo raidsabiedrība BBC.

Damaska gan ir noliegusi, ka ir izmantojusi ķīmiskos ieročus, bet tās sabiedrotā Maskava uzstāj, ka ASV nav sniegusi nekādus pierādījumus, ka Sīrijas rīcībā būtu šādi ieroči.

Uzstājoties televīzijas CBS raidījumā, Tilersons norādīja, ka nav liecību, lai Krieviju uzskatīti par saistītu ar pagājušās nedēļas ķīmisko uzbrukumu. Tomēr jebkurā gadījumā Krievija nav spējusi izpildīt savu apņemšanos starptautiskās sabiedrības priekšā, uzskata politiķis.

Krievija piekrita garantēt Sīrijas ķīmisko ieroču krājumu iznīcināšanu un šī neveiksme ir novedusi pie bērnu un nevainīgu cilvēku nogalināšanas, uzsver Tilersons.

Reaģējot uz iespējamo ķīmisko uzbrukumu, ASV prezidents Donalds Tramps deva rīkojumu raidīt "Tomahawk" raķetes pa Sīrijas aviobāzi, no kuras notikuši uzbrukumi. Tramps Asadu nodēvēja par diktatoru, kurs izmanto ķīmiskos ieročus pret nevainīgiem civiliedzīvotājiem.

Sīrijas valdība piektdien notikušo ASV raķešu triecienu nosauca par muļķīgu un bezatbildīgu, bet Krievija apsūdzēja Vašingtonu agresijā pret suverēnu valsti.

Krievija iepriekš apgalvoja, ka cilvēki Hān Šeihūnā saindējās un mira tāpēc, ka valdības spēku uzlidojumā sabombardēta nemiernieku ķīmisko ieroču ražotne, no kuras izplūdusi gāze.

Savukārt Krievijas Ārlietu ministrijas pārstāve Marija Zaharova komentēja, ka medijos izplatītie video, kuros redzami ķīmiskajā uzbrukumā cietušie cilvēki, "izskatās iestudēti".

Rietumvalstis un nemiernieki tikmēr uzskata, ka viss norāda uz Sīrijas režīma vainu uzbrukumā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!