ASV milzīgā bumba, kas piektdien tika uzsviesta uz "Daesh" tuneļiem Afganistānā, nogalinājusi vismaz 36 "Daesh" ("Islāma valsts") teroristus, sestdien paziņoja Afganistānas Aizsardzības ministrija.

Jau vēstīts, ka piektdien ASV militārie spēki uz "Daesh" apdzīvotajiem tuneļu kompleksiem Afganistānā ir nosvieduši lielāko bumbu, ko mēdz dēvēt pat par "visu bumbu māti." Tā no lidmašīnas "MC-130" uzmesta "tuneļu kompleksam" Nangarhāras provinces Ačinas rajonā. Tā ir jaudīgākā konvencionālā bumba, kas nav kodolbumba.

Jaudīgā bumba ir iznīcinājusi trīs tuneļus, kā arī ieročus un munīciju. Saskaņā ar Afganistānas amatpersonu teikto, civiliedzīvotāji nav cietuši.

Vietējais iedzīvotājs, kurš dzīvo aptuveni divus kilometrus no sprādziena vietas, CNN pastāstīja, ka "sprādziens bija tik skaļš un iespaidīgs, ka izsita mūsu mājai logus."

"Mēs visi bijām nobijušies. Mani bērni un sieva raudāja," apgalvoja vietējais iedzīvotājs, kurš uzsvēra, ka viņam sākotnēji licies, ka sprādziens noticis tieši blakus viņa mājai.

Saskaņā ar ASV militāro spēku informāciju, Nangarhāras provinces Ačinas rajonā atrodas aptuveni 600 līdz 800 "Daesh" kaujinieku.

Vietējie iedzīvotāji pastāstīja, ka pagājušajā gadā, kad "Daesh" kaujinieku grupa nobāzējusies Nangarhāras provinces Ačinas rajonā, no tā aizmukušas vairāk nekā 3000 ģimenes.

Ziņots, ka "MOAB" sver vismaz 9,79 tonnas, kā arī tā ir vairāk nekā deviņus metrus gara. Kā atzīmē medijs, jaudīgā bumba vadās pēc globālās pozicionēšanas satelītiem (GPS).

Šī ir pirmā reize, kad ASV militārajās kaujās ir pielietojusi bumbu "MOAB".

Savukārt britu raidsabiedrība BBC vēsta, ka šī bumba pirmo reizi testēta 2003. gadā, bet līdz pat šim brīdim nebija tikusi pielietota kaujās.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!