Foto: Publicitātes attēls
Agrākā FIB tulce ar pielaidi īpaši slepeniem dokumentiem ir pārcēlusies uz Sīriju, kur apprecējusi "Daesh" kaujinieku, par kuru viņai bija jāievāc informācija. Par to viņa saņēmusi divu gadu cietumsodu, atsaucoties uz atklātībā nonākušiem Vašingtonas federālās tiesas dokumentiem, raksta "Vice".

Čehijā dzimusī Daniela Grīna, kura ilgstoši dzīvoja ASV, FIB pildīja tulka pienākumus uz līguma pamata. Pēc kāda laika viņai uzdots novērot Vācijā dzimušo Denisu Kuspertu, kurš no repera un ielu noziedznieka bija kļuvis par "Daesh" kaujinieku.

2014. gada 11. jūnijā Grīna paziņoja priekšniecībai, ka dosies brīvdienās uz Vāciju apmeklēt savu ģimeni. Tomēr tā vietā viņa iekāpusi "Air Canada" reisā uz Turciju, no kurienes pār robežai iekļuva Sīrijā. Aptuveni pēc mēneša viņa apprecēja Kuspertu, kuru džihādistu vidū pazīst kā Abu Talha al Almani jeb vienkāršoti – par Vācieti. Viņa islāmistam atklājusi, ka strādā FIB un izmeklējusi viņa darbības.

Pavisam drīz Grīna gan vīlās džihādistu pašpasludinātā kalifāta apstākļos un jau 2014. gadā atgriezās ASV. Viņu tūlītēji apcietināja, taču pret viņu tika celtas apsūdzības tikai par FIB maldināšanu attiecībā uz savu galamērķi, bet ne specifiskas informācijas izpaušanu. Tas skaidrots ar viņas atklātību, sadarbošanos un līdzšinējo darbību.

Kusperts dzimis Kreicbergā 1975. gadā ganieša un vācietes ģimenē. Viņa tēvs no Vācijas izraidīts, bet māte vēlāk apprecējusi ASV militārpersonu, ar kuru Kuspertam nav bijušas labas attiecības. Viņš pievērsies ielu dzīvei, tostarp noziedznieku bandām, kā arī kļuvis par reperi ar segvārdu Desso Dog.

Lai gan viņa karjera vērtējama kā laba, un viņš pat piedalījies turnejā kopā ar reperi DMX, 2010. gadā viņš pievērsies islāmam un drīz vien pievienojies radikāļu grupējumam Vācijā. Savukārt repu viņš nomainījis pret tā dēvētā islāma našīda dziedājumu izpildīšanu ar jaunu, arābisku vārdu Abu Malek.

Vēlāk Kusperts pārcēlās uz Ēģipti, no kuras, Sīrijas pilsoņkaram vēršoties plašumā, devies karot džihāda radikāļu rindās. 2014. gadā viņš pievienojās "Daesh", kur kārtējo reizi mainīja vārdu.

2015. gadā tika ziņots, ka ASV uzlidojumā Kusperts gājis bojā, bet vēlāk šīs ziņas atzītas par kļūdainām.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!