Foto: AFP/Scanpix
Divi Ķīnas kara aviācijas iznīcinātāji "Su-30" veikuši "neprofesionālu" ASV lidmašīnas pārtveršanu, pavēstīja ASV armija.

Savienoto Valstu lidmašīna "WC-135" veikusi misiju, lai starptautiskajā gaisa telpā virs Austrumķīnas jūras noteiktu radiāciju.

Viens no Ķīnas iznīcinātājiem ASV lidmašīnai pielidojis 45 metru attālumā, telekanāls CNN citē ASV amatpersonu teikto.

Pekinas aizdomas par ASV aktivitātēm ar resursiem bagāto starptautisko ūdeņu tuvumā Ķīnas piekrastē vairākkārt izraisījušas spriedzi ASV un Ķīnas attiecībās.

"Jautājums ticis apspriests ar Ķīnu, izmantojot atbilstošus diplomātiskos un militāros kanālus," sacīja Gaisa spēku pārstāve sakariem ar presi pulkvežleitnante Lorija Hodža.

Pārtveršana atzīta par neprofesionālu, "ņemot vērā Ķīnas pilota manevrus, kā arī abu lidaparātu tuvumu un ātrumu", viņa piebilda, norādot, ka tiek veikta militārā izmeklēšana.

ASV aviācijas bāzes kuģis kopā ar pavadošo karakuģu grupu februārī Dienvidķīnas jūrā atbilstoši Vašingtonas skaidrojumam sāka "rutīnas operāciju".

Aviācijas bāzes kuģis uz šo apvidu tika nosūtīts par spīti Pekinas brīdinājumiem, ka soļi, kas apšauba tās suverenitāti reģionā, ir nepieņemami.

2016. gada maijā divi Ķīnas iznīcinātāji virs Dienvidķīnas jūras veica līdzīgu ASV lidmašīnas pārtveršanu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!