Foto: AFP/Scanpix

ASV spēki ceturtdien notriekuši bruņotu Sīrijas valdības pusē karojošo spēku bezpilota lidaparātu, kas apšaudījis koalīcijas vienības, vēsta raidsabiedrība BBC.

Bruņotais drons lidojis pie konflikta deeskalācijas zonas valsts dienvidaustrumos netālu no Jordānijas un Irākas robežām, kur ir Tanfas robežpārejas punkts.

Maijā ASV koalīcijas spēki bombardēja Damaskas sabiedroto tanku konvoju, kas tuvojās šim robežpunktam. Šajā vietā Rietumu valstu specvienību karavīri apmāca vietējos opozīcijas kaujiniekus cīņai pret "Daesh".

ASV armija norāda, ka šis bija pirmais gadījums, kad Damasku atbalstošās vienības uzbrūk ASV vadītās koalīcijas cīņai pret "Daesh" spēkiem. Drona uzbrukumā neviens nav cietis un nav nodarīti bojājumi arī ekipējumam.

Pat, ja drons raidījis tikai brīdinājuma šāvienu, tas parāda naidīgu nodomu un rada draudus koalīcijas spēkiem, skaidro ASV pulkvedis Rajens Dilons.

Nav skaidrs, kādi prezidenta Bašara al Asada pusē karojošie spēki dronu vadījuši, bet izmērā tas līdzinājies ASV "Predaror" bezpilota lidaparātam, norādot, ka tas varētu būt Irānas ražojums, ziņo "Foreign Policy".

Žurnāls analizē, ka tas varētu būt Irānas "Shahed 129" drons (attēlā), kādi Sīrijā ir manīti vismaz kopš 2014. gada un var tikt apbruņoti ar bumbām un raķetēm.

Damaskas sabiedrotā Irāna iepriekš pati ir ziņojusi par vismaz vienu "Shahed" triecienu Sīrijā – 2015. gada oktobrī pa nemierniekiem pie Alepo. Tāpat Irānas TV ir pārraidījusi kadrus no bezpilota lidaparātu triecieniem Sīrijā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!