Foto: Leons Stiprais
Kāpēc visā Somijā 9. maijā bija izkārti karogi? Atbildi uz šo jautājumu sarūpējis "Delfi" aculiecinieks un ilggadējais reportāžu autors, kurš arī kādu laiku dzīvojis Somijā.

"Kāpēc visā Somijā 9. maijā būs izkārti karogi?

Ne jau, lai atzīmētu Maskavas "Uzvaras svētkus". Somi 16 reizes gadā izkar karogus. Toties nevienu dienu tie nav noformēti sēru formātā.

Šajā dienā somi svin Eiropas dienu un Mātes dienu. Pirms Covid-19 pandēmijas, šajā dienā, mātes tika ielūgtas pie saviem karavīriem. Viņi mammām izrādīja savas mītnes telpas. Garnizona teritorijā tika rīkota maza ieroču un tehnikas izstāde. Puiši varēja pastāstīt mātēm par savām apgūtajām prasmēm. Pavadot ģimenes un karavīru grupas, dzirdēju somu, zviedru un krievu valodu. Daži pāri iegāja baznīcās. Ortodoksālajā baznīcā svētbildes vēl no Krievijas impērijas cara laikiem. Jo Staļina bandas Somijas pārējā teritorijā netika.

Sekoja pusdienpauze ēdnīcā. Arī Sotilaskotti. Par to rakstīju reportāžā "Somijas armijas slepenais ierocis-Sotilaskiti". Tie, kas gribēja izrādīt pilsētu, gāja pasēdēt Haminas kafejnīcās. Vēl tagad atceros mazo kafejnīcu "Varvara". Tā ir nosaukta par godu Haminas karavīru māmuļai Varvarai Šanati. Tur ņēmu kafijas tasīti un karašiņu ar brūkleņu ievārījumu. Debešķīgi!

Nereti tika organizēta lielā ieroču demonstrācija. Tur bērnus vizināja ar bruņumašīnām-amfībijām. Kaut ko līdzīgu Latvija plāno iegādāties mūsu armijai. Labas, universālas mašīnas. Esmu redzējis uz tām uzstādītas iespaidīga kalibra mīnmetējus. Viena no Somijas armijas taktikām ir mobilitāte. Izšauj un pazūdi. Vizināja arī ar desantlaivām.

Pašlaik Somijā šādus pasākumus neorganizē. Notiek cīņa ar pandēmiju.

No vakcinācijas somi nebaidās.

Mātes tiks apsveiktas citos veidos. Domāju, ka nākamajā gadā visi svētki notiks kā parasti.

Sveicu mātes Latvijā un Somijā! Lai veselība un ticība!

Leons Stiprais,

Tukumā, 2021. gada 6. maijā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!