Foto: AFP

Salīdzinoši nesen amatos ievēlētie ASV un Francijas prezidenti Donalds Tramps un Emanuels Makrons ceturtdien Eifeļa tornī tiesāja vēžus, bet piektdien kopā vēroja iespaidīgo Bastīlijas ieņemšanas dienas parādi Elizejas laukos. Abu iepriekš politikā nepieredzējušo līderu tikšanās ir pārsteidzoša, bet analītiķu atzinīgi novērtēta, raksta "Vice".

Militārajā parādē piedalījās arī ASV karavīri, pieminot simtgadi kopš Pirmajā pasaules karā iesaistījās ASV, ievērojami mainot kara kursu. Šī kopīgās vēstures pieminēšana dod lielisku iespēju abiem prezidentiem atrast kopēju valodu par spīti atšķirībām politiskajos uzstādījumos.

Tramps Francijas priekšvēlēšanu laikā izteica vairākus atbalstošus komentārus Makrona sāncensei, radikāli labējai un anti-eiropeiskajai Marinai Lapēnai, turklāt vēl pērn nosodīja francūžu integrācijas politiku, Franciju nosaucot par "katastrofu". ASV pirmā persona iestājusies arī par izstāšanos no Francijas lolotās Parīzes klimata vienošanās, uz ko Makrons viņu tviterī aicināja "padarīt mūsu planētu atkal lielisku". Turklāt abu prezidentu pirmā tikšanās NATO samitā Briselē arī nepagāja bez starpgadījumiem, no kuriem spilgtākais bija jocīgais rokasspiediens.

Par spīti prezidentu politiskajām domstarpībām un faktam, ka 86% francūžu netic, ka Tramps globāli varētu paveikt labas lietas, Trampa un Makrona līdzšinējās tikšanās NATO, G7 un G20 samitos parādījušas, ka viņi abi vēlas uzturēt labas attiecības, skaidro medijs.

Neviens Eiropas līderis, ne Makrons, ne Merkele, ne citi, nevēlas samazināt ASV nozīmi pasaulē un atsvešināties no tām, "Vice" stāsta Eiropas Ārējo attiecību padomes Parīzes biroja vadītājs Manuels Lafons Rapnuī. Makrons stingri ievēro šo principu, neskatoties uz to, kāds ir pašreizējais ASV līderis.

Makrons Trampa vizīti izmanto, lai stiprinātu saites jautājumos, kuri abām valstīm ir vienoti – terorisma apkarošana un Sīrija –, kā arī labāk izprastu Trampa domu gaitu attiecībā uz jautājumiem, kuros abiem līderiem līdz šim bijušas pretrunas – klimata pārmaiņām, tirdzniecību, imigrāciju un attiecībām ar Irānu.

Trampa uzaicināšana uz Francijas ikgadēji iespaidīgāko militāro parādi tiek vērtēta arī kā Makrona iespēja Trampam demonstrēt valsts militāro varenību un apņemšanos spēlēt svarīgu lomu kopējā karā pret globālo terorismu. Medijs atzīmē, ka šonedēļ Baltais nams jau pieklusināja norājošo toni pret NATO dalībvalstīm, paziņojot, ka Francija, kas ir otrs lielākais militārā atbalsta sniedzējs ASV vadītajai starptautiskajai koalīcijai pret "Daesh" Sīrijā un Irākā, nes smagu nastu, aizsardzībai tērējot 1,8% no IKP.

Savukārt Trampam šī tikšanās devusi iespēju atkārtoti mēģināt demonstrēt sava – globālā diplomāta – tēlu. Pirms nedēļas notikušā G20 samita laikā šajā ziņā viņš piedzīvoja absolūtu neveiksmi, savos uzskatos palikdams gandrīz izolēts, norāda "Vice".

Vērienīgā Bastīlijas ieņemšanas dienas parāde:


Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!