Foto: AFP/Scanpix

Svētdien pēc vairāku nedēļu intensīvām cīņām Sīrijas armijas un tās sabiedroto Irānas un Krievijas balstīto spēku vienības pietuvojās džihādistu trīs gadus ielenktajai Deir ez Zoras pilsētai. Par spīti soctīklos izskanējušiem apgalvojumiem, ka armija sasniegusi ielenkumā esošo 137. armijas bāzi, aplenkumu pārraut vēl nav izdevies, liecina pilsētas mēra publiskais paziņojums.

Pilsētas galva Muhameds Ibrahims Samra vēl naktī atkārtoti paziņojis, ka armijas spēki pilsētu sasniegšot diennakts līdz divu diennakšu laikā.

Uz austrumiem no pilsētas svētdienas pēcpusdienā un naktī norisinājušās aktīvas kaujas starp teroristu organizācijas "Daesh" karavīriem un pilsētas pievārti sasniegušajiem spēkiem. Pilsētā gan jau sākušās svinības, gaidot aplenkuma pārraušanu, liecina fotogrāfijas.


Teroristi Sīrijas armijas pozīcijām svētdien un pirmdienas rītā mēģinājuši uzbrukt ar vismaz 12 sprāgstvielām piepildītiem auto, ziņo armijas pārstāvji, norādot, ka visi uzbrukumi novērsti, pašnāvnieku vadītos auto iznīcinot pirms tie sasniedz mērķi.

Sīrijas spēki "Daesh" pārspēka priekšā bija spiesti atkāpties 2014. gadā, un kopš tā laika Deir ez Zorai nebija tuvojušies, lielāko uzmanību veltot cīņai ar Sīrijas opozīcijas spēkiem.

Pēdējo mēnešu laikā "Daesh" piedzīvo sakāvi, zaudējot aizvien jaunas teritorijas. Cita starpā teroristi zaudējuši to lielāko kontrolēto pilsētu Mosulu Irākā un kopš jūnija ASV atbalstīto kurdu vadīto "Sīrijas Demokrātisko spēku" ielenkumā atrodas par "Daesh" pašpasludinātā kalifāta "Islāma valsts" galvaspilsētu dēvētā Raka.

Tas ļāvis Sīrijas un tās sabiedroto spēkiem izmantot iespēju un ieņemt ar naftu un dabasgāzi bagātos Sīrijas dienvidaustrumu reģionus, kā arī atbrīvot Palmīru un, paredzams, ļoti drīz arī Deir ez Zoru.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!