Foto: AP/Scanpix/LETA

Eiropas Savienības (ES) un Rietumu pasaules sadalīšanās nākamajās desmitgadēs tiek apsvērta kā viens no nākotnes scenārijiem, secināts Bundesvēra jeb Vācijas Bruņoto spēku iekšējā ziņojumā, medija "Der Spiegel" iegūtā dokumenta saturu pārstāsta "Politico".

Ziņojums "Stratēģiskā perspektīva 2040" esot pieņemts jau šī gada februāra beigās, bet līdz šim turēts slepenībā. Tas 102 lapaspusēs iezīmē sešus ticamākos scenārijus par sociālo pārmaiņu un starptautisko konfliktu lomu uz Vācijas drošību.

Ziņojums nav jāuztver un netiek pozicionēts kā prognoze, un uzsver, ka visi Bundesvēra Plānošanas Biroja analītiķu izstrādātie scenāriji uztverami kā "iespējami līdz 2040. gadam".

Medijs atklāj, ka sliktākajā no tiem ES sadrumstalojas un Vācija ir spiesta kļūt par proaktīvu spēlētāju. Scenārijs paredz, ka dekādēm ilga nestabilitāte var novest pie vērtību sistēmu ietekmes mazināšanās un globalizācijas procesa apstāšanās.

"ES paplašināšanās plāni ir atstāti novārtā, vairākas valstis savienību ir pametušas, Eiropa ir zaudējusi savu globālo konkurētspēju. Pieaugoši nekārtīgā, dažkārt haotiskā un uz konfliktiem vērstā pasaule ir dramatiski mainījusi Vācijas un Eiropas drošības vidi," sliktāko no scenārijiem ziņojumā apraksta tā autori.

Citā scenārijā, kas nodēvēts "Rietumi pret Austrumiem", pieļauts, ka daļa ES valstu iesaldēs paplašināšanās plānus, kamēr citas pievienosies austrumu blokam. Savukārt scenārijā "Multipolārā sacensība" paredzēts, ka palielināsies ekstrēmisms, turklāt vairākas ES partnervalstis slieksies uz Krievijas politiskā modeļa izveidošanu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!