Foto: AP/Scanpix/LETA

Polijā valdošās konservatīvās partijas "Likums un taisnīgums" (PiS) līderis Jaroslavs Kačiņskis sestdien paziņoja valsts radio, ka likumprojekts, kas paredz cietumsodu par "poļu nāves nometņu" pieminēšanu un ir kritizēts ārvalstīs, ir ticis pārprasts.

Kačiņskis arī sacīja, ka valsts prezidentam Andžejam Dudam vajadzētu parakstīt šo likumprojektu, lai tas iegūtu likuma spēku. Likumprojekts ir reakcija uz ārvalstu mediju praksi pēdējos gados dēvēt Aušvicu un pārējās nometnes nacistiskās Vācijas okupētajā Polijā par "poļu nāves nometnēm". Tas paredz līdz trim gadiem ilgu cietumsodu par šādām frāzēm vai par Polijas apsūdzēšanu līdzdalībā nacistiskās Vācijas noziegumos.

Lai gan likumprojektā norādīts, ka tas nav attiecināms uz mākslas vai zinātniskiem darbiem, Izraēla un ASV joprojām uzskata, kas tas varētu ierobežot runas brīvību par holokaustu. Kačiņskis sacīja, ka šis likumprojekts "tiek interpretēts pilnīgi nepareizi". Viņš teica, ka tas paredz sodu tiem, kas apmelo poļus kā nāciju, bet ne "kādam, kurš saka, ka kaut kur, kādā ciemā, kādā vietā tikusi noslepkavota ebreju ģimene vai viens ebrejs". "Es to saku ar sāpēm un nožēlu un ar kauna sajūtu, tomēr šādas lietas tiešām notika un mēs to nekad neesam nolieguši," teica Kačiņskis.

Polijas prezidentam Andžejam Dudam ir nepilnas trīs nedēļas, lai vai nu parakstītu šo likumprojektu, vai nosūtītu to atpakaļ parlamentam, vai nosūtītu to Konstitucionālajam tribunālam, kas pārbaudītu šī dokumenta konstitucionalitāti. Duda ir paudis atbalstu šim likumprojektam.

Vācijas ārlietu ministrs Zigmārs Gabriels sestdien sacīja, ka Polija var paļauties uz viņa valsti, ka tā nosodīs vēstures izkropļojumus, tādus kā nacistu ierīkoto nometņu dēvēšana par "poļu koncentrācijas nometnēm". "Šo organizēto masu slepkavību īstenoja mūsu valsts un neviens cits. Atsevišķi kolaboranti neko nemaina šajā ziņā," teica Vācijas ārlietu ministrs.

Viņš arī aizstāvēja holokausta aculiecinieku runas brīvību, sakot, ka tā ir vajadzīga pilnīgam vēstures izvērtējumam, kas var novest pie izlīguma.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!