Foto: SIPA/Scanpix/LETA

Piektdien Eiropas Savienība (ES) ieviesīs ievedmuitu no ASV eksportētajām precēm, tādā veidā atbildot uz Baltā nama saimnieka Donalda Trampa šī mēneša lēmumu piemērot stingrus muitas tarifus no ES importētajam tēraudam un alumīnijam, ziņo raidsabiedrība BBC.

ES atbildes tarifiem būs pakļautas tādas amerikāņu preces kā zilie džinsi, motocikli un burbonu viskijs, paskaidroja bloka tirdzniecības komisāre Sesīlija Malmstroma.

Viņa gan paskaidro, ka ES nav vēlējusies, spert šādu soli. "Vienpusēji un nepamatoti ASV lēmumi piemērot tērauda un alumīnija tarifus ES nozīmē, ka mums nav atstāta cita izvēle," viņa norāda.

Tāpat ES tarifi attieksies arī uz ievestajām dzērvenēm, apelsīnu sulu, saldo kukurūzu un zemesriekstu sviestu, skaidro BBC.

Tarifi tiks atcelti, ja ASV pārskatīs un atcels ievestajam metālam piemēroto nodevu, piebilst Malmstroma.

Brisele ASV preču sarakstu, kurām varētu piemērot ievedmuitas tarifus, izstrādāja jau martā, kad Tramps paziņoja par plāniem aplikt ar 25% nodokli tēraudu un ar 10% nodokli alumīniju, kas tiek ievests no ES, Kanādas, Meksikas, Ķīnas un citām valstīm.

Nesaskaņas starp ASV un to partneriem tirdzniecības jautājumos sākās ar Trampa paziņojumu par plāniem aplikt ar nodevām ārzemju alumīniju un tēraudu, pamatojot to ar nacionālās drošības apsvērumiem.

Viņš apgalvoja, ka globālā tērauda un alumīnija pārprodukcija, ko veicinot Ķīna, apdraud ASV vitāli svarīgos alumīnija un tērauda ražotājus. Pēc Trampa paziņojumiem Dienvidkoreja, Argentīna, Austrālija un Brazīlija piekrita ierobežot uz ASV eksportētā metāla apjomu.

Savukārt Kanādas premjers Džastins Trudo norādīja, ka ASV ieviestie tarifi ir "apvainojums", bet ES tos nodēvēja par "ļoti apbēdinošu" soli.

ES tērauda un alumīnija eksports, uz kuru attiecas paaugstinātie tarifi, tiek lēsts 6,4 miljardu eiro vērtībā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!